Informațiile despre drumul lemnului au fost secretizate.

 

În prezent mai pot fi urmărite doar camioanele cu lemne din ultimele 3 zile și nu se poate face asocierea între locația de unde s-a tăiat pădurea și cea unde camionul a fost încărcat.

 

Rezultatul?

 

Se fură în continuare cu acte, depozitele sunt folosite pe post de ”mașină de spălat” lemn ilegal, iar cetățenii nu au nicio șansă să cunoască trasabilitatea lemnului din pădure până la destinație și să se implice în combaterea tăierilor ilegale.

 

Reglementările referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare al acestora și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund au fost stabilite prin HG 1004/2016, iar termenul inițial pentru intrarea lor în vigoare a fost săptămâna trecută, însă Guvernul l-a prorogat prin Hotărâre de Guvern, până la 21 octombrie 2017.

Inspectorul Pădurii ar fi permis transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar.

 

Inspectorul Pădurii este util nu doar publicului larg, dar și, ocoalelor silvice care ar fi avut posibilitatea să vadă, în timp real, toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, s-ar fi eliminat posibilitatea transporturilor multiple cu același act de proveniență, dar și crearea de stocuri false de lemn în depozite.

 

Agent Green cere Ministerul Apelor și Pădurilor – România și Guvernul României să repună la dispoziția publicului prin intemediul aplicației  ”Inspectorul Pădurii” toate informațiile care recent au fost secretizate. De asemenea cerem extinderea transparenței prin publicarea următoarelor elemente de trasabilitate:

 

1. Legătura dintre transporturi și locul de exploatare (număr APV = Act de Punere în Valoare)

 

2. Documentația privind tipul de exploatare, volumul aprobat , speciile, coordonatele GPS ale APV-ului.

 

3. Inserarea mai multor straturi pentru seturile de date pentru a identifica ariile protejate Natura 2000, rezervațiile, monumentele naturii, parcurile naționale și naturale.

 

Leave a reply