Prima Pagina / CARANSEBEŞ / Sărbătoare mare la Caransebeş – “Ruga de la Oraş” a programat patru zile de cântec, joc şi voie bună în municipiul din “Ţara Gugulanilor”

Sărbătoare mare la Caransebeş – “Ruga de la Oraş” a programat patru zile de cântec, joc şi voie bună în municipiul din “Ţara Gugulanilor”

Mare sărbătoare tradiţională, cântec, joc şi voie bună, în urbea de pe Timiş şi Sebeş!

 Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură ”George Suru” au organizat în perioada 20 aprilie-23 aprilie 2017, tradiţionalul eveniment denumit ”Ruga de la Oraş”.

  Manifestarea a debutat joi, 20 aprilie, la scena de spectacole din Piața ”General Ioan Drăgălina”, de la ora 18.00, cu Festivalul-Concurs Național de Interpretare Vocală și Instrumentală ”Luță Ioviță”, în acompaniamentul Orchestrei ”Doina Banatului” din urbea de pe Timiș și Sebeș.

Marele premiu al concursului a fost câștigat anul acesta de tânărul saxofonist Ionuț Robert Muntean din județul Timiș, în vârstă de 20 de ani.

 
  În continuare, ansamblurile ”Zestrea Gugulanilor” – coregraf Simion Dragalina și „Junii Gugulani” de pe lângă Casa de Cultură “George Suru” – coregrafi Adrian și Adela Jurchescu, au prezentat suite de dansuri tradiționale, iar interpreții de folclor Gheorghe Turda și Traian Barbu au susținut recitaluri de muzică populară.
   
Vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, a avut loc ”Gala laureaților” Festivalului-Concurs Național de Interpretare Vocală și Instrumentală ”Luță Ioviță”, precum și recitalurile de folclor ale Feliciei Stoian, Dorianei Talpeș, Lia Lungu, Tiberiu Ceia și Gabi Zaharia.


Sâmbătă, 22 aprilie, “Ruga de la Oraş” a programat începând cu ora 14.00 ”Ziua Mondială a Rromilor”, cu recitaluri de muzică țigănească și românească, concurs de joc țigănesc, dar și o petrecere populară ”Ca la ușa… cortului”.

 

  De la ora 18.00 s-a derulat un spectacol de muzică şi joc popular cu ansambluri folclorice din Republica Serbia.

Astfel, i-au încântat pe gugulani grupurile: “Laza Nancici” din Vârşeţ, “Vlastimir Pavlovic Carevac” din Veliko Gradişte, ”Kud Polet” din Kladovo și ”Mladost & Generația” din Timișoara.

  Duminică, de la ora 9.30, s-a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Centrul Civic, iar ulterior, a avut loc deschiderea oficială a ”Rugii de la Oraș”.


Începând cu ora 19.30, s-a desfășurat “Seara marilor concerte live” cu recitalurile trupei ”All Friends Band”, formației ”Daggu Project” din Germania, Ioanei Ignat și băieților de la ”B.U.G. Mafia”.

 
  Conform tradiției, în vecinătatea scenei de spectacole, micii comercianţi veniţi din toate colţurile ţării şi-au amplasat tarabele cu produse diversificate şi preţuri pentru toate buzunarele.

  De la standurile acestora, caransebeşenii şi invitaţii lor au putut achiziţiona şi savura produse alimentare ecologice, precum preparate tradiţionale din carne de porc sau pui la grătar şi ceaun, iahnie de fasole şi varză călită, cu afumătură, peşte prăjit, sărmăluțe cu mămăliguţă, legume gătite sau murate, dulciuri, băuturi răcoritoare şi alcoolice, porumb fiert, salam de biscuiţi, clătite uriașe, gogoşi glazuraţi, precum şi ”Kurtos Kalacs”.

 


Şi în acest an, “vedetele” tradiţional-culinare au fost “Micii de Deva”, preţul unui astfel de preparat, cu pâine şi mult muştar, fiind în sumă de trei lei.
De menționat și faptul că, totodată, din Parcul “General Ioan Drăgălina” nu au lipsit nici atracțiile de joacă și distracție pentru cei mai mici dintre gugulani.

About editor editor

Lasă un răspuns