Sârbii din localitatea Mokrin (Kikinda) continuă să dețină secretul pentru a alege cel mai puternic ou pascal care va deveni ”campion” în cadrul campionatului internațional neoficial de ciocnit ouăle, ajuns la a 27-a ediție și la care participă și mulți români din zona Banatului.


”Pentru această sărbătoare, la Mokrin se vopsesc câteva sute de mii de ouă de găină, pentru că în concurs sunt acceptate doar ouă de găină. Evenimentul este organizat în primul rând pentru păstrarea unor obiceiuri specifice Mokrinului și Kikindei și localităților din jur, pe care le transmitem generațiilor viitoare”, a declarat, pentru AGERPRES, Sașa Tanațkov, reprezentantul Primăriei Kikinda și organizatorul concursului din orașul de peste graniță.

La întrecere participă sute de concurenți, o mare parte dintre ei venind și din România, care sunt împărțiți în categorii de vârstă, de la cei mai mici până la seniori. Anual, la concurs participă și câteva familii din zonă, iar învingătorul este din rândurile lor, pentru că au ouăle de găină cu coaja cea mai tare.

”Puterea oului depinde de soiul găinilor, de hrana pe care o primesc și de iarba pe care o ciugulesc, astfel se face că foarte rar se întâmplă ca găina din Kikinda să fie bătută de altele”, adaugă Sașa Tanațkov.

Tăria oului se poate testa ciocănind oul încet de dinte, dar nu de proteză dentară. Cunoscătorii spun că fiecare ou produce un anumit sunet. Apoi, depinde de tehnica de ciocnire a ouălor: se ciocnește doar în vârf, prin lovituri fine, repetate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Niciodată nu ciocnim ouăle puternic ca să le spargem dintr-o singură lovitură. Cine procedează altfel este descalificat din concurs”, dezvăluie Tanațkov.

La Campionatul mondial de ciocnit ouă vopsite, care va avea loc duminică la Mokrin, lângă Kikinda, fiecare concurent se prezintă cu un singur ou. În concurs intră și peste o mie de oameni care au auzit de faima întrecerii până departe: Brazilia, Canada, Marea Britanie, Germania, Austria și țările din jur.

Sursa: agerpres.ro

Leave a reply