Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.


*Mii de creștini ortodocși au participat la tradiționala ceremonie a ”focului sacru” la Ierusalim (FOTO/VIDEO)

„Lumina Sfântă îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos și ne îndeamnă pe toți să umblăm ca Fii ai Luminii!”, a afirmat Timotei Prahoveanul, la sosirea pe aeroport.

„În Noaptea Sfântă a Învierii, patriarhul țării, mitropoliți, episcopi și preoți se adresează credincioșilor prezenți la Biserică spunând ‘Veniți de primiți Lumină!’. Această Lumină îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos care a spus ‘Eu sunt Lumina Lumii: cel ce crede în mine nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții. (…) Această Lumină ne îndeamnă pe toți să umblăm ca Fii ai Luminii, răscumpărând Vremea căci zilele grele sunt, după cum ne spun cuvintele Scripturii”, a spus arhiepiscopul.

El a amintit că, pentru prima dată după finalizarea din 22 martie a amplelor lucrări de restaurare, s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Rugăciunea de Chemare a Sfintei Lumini în Biserica Sfântului Mormânt.

Acesta a spus că aduce din partea patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului și al întregii Palestine, care a transmis un mesaj pentru patriarhul Daniel și pentru poporul român.


„Astăzi, în Biserica Sfântului Mormânt s-a auzit cu putere salutul vestitor de biruință ‘Hristos a Înviat!’ și ‘Adevărat a Înviat!’, arătând prin numeroasa prezență a românilor dragostea lor față de Mântuitorul Hristos și față de Locurile Sfinte. Hristos a Înviat!”, a încheiat Timotei Prahoveanul.

Din delegație au mai făcut parte pr. Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial și director al Serviciului Colportaj, protosinghel Lucian Bujor, inspector în cadrul Administrației Patriarhale, arhidiacon Maxim Țifui, consilier eparhial și directorul fabricii de lumânări Făclia Sfinților Români.

Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă clerului și credincioșilor prezenți la slujba de Înviere oficiată la Catedrala patriarhală, de la ora 24,00.

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu patru avioane de mici dimensiuni — la Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Bacău și Suceava.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a coborât, sâmbătă, la ora 14,21, fiind împărțită apoi credincioșilor de patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea.

***

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare — pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare — sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoțit — conform tradiției — numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Sursa: agerpres.ro

Leave a reply