Pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor şi a bolilor profesionale, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte în fiecare an pe 28 aprilie Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM).

În acelaşi timp, mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale organizând simultan campanii în întreaga lume.

Anul acesta OIM se concentrează pe nevoia stringentă a ţărilor de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a colecta şi utiliza datele de SSM fiabile, organizând Campania – Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de SSM.

Menţionăm faptul că, în domeniul SSM, convenţiile OIM impun statelor membre care le-au ratificat, să instituie mecanisme de colectare şi utilizare de date SSM fiabile pentru scopuri de prevenire, fiind indispensabile pentru detectarea riscurilor noi şi emergente, pentru identificarea sectoarelor periculoase, pentru elaborarea măsurilor de prevenire, dar şi pentru punerea în aplicarea a politicilor, sistemelor şi programelor la nivel internaţional, naţional şi de întreprindere.

Leave a reply