Rețeta Balik Ekmek (pește în pâine) este o rețetă turcească, un preparat simplu cu un gust special și servire rapidă.
Rețeta a fost preluată din Istanbul, de sub Podul Galatei (podul care leaga zona Tacskim-Tunel de Sultanahmet) și poate fi testată la Peter’s Kitchen, pe strada Speranței, Nr. 6 Sector 2, București.
Ingrediente:
• 90/100 g file de macrou (neafumat)
• ½ ceapă roșie
• ½ roșie proaspătă
• 1 buc. ciabatta (sau o jumătate de pâine normală)
• ½ legatură pătrunjel proaspăt
• Zeama de la ½ lămâie
• 1 linguriță maioneză light
• ½ linguriță ulei de măsline extravirgin
• Sumac
• Piper proaspat macinat
• Sare
Mod de preparare
Macroul se spală bine, se șterge cu un prosop de hârtie și se asează pe o tigaie din teflon încinsă în prealabil, pe partea cu pielea.
Pentru a rămâne suculent, peștele se gătește maximum 3 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, stropit cu suc de lămâie și asezonat cu sare și piper.
Ceapa, roșia și pătrunjelul se toacă mărunt, din cuțit, se asezonează și se amestecă cu pătrunjelul, uleiul de măsline și sumacul.
Între timp, se taie în jumatate, pe orizontală, chifla de ciabatta (sau jumătatea de pâine) iar partea de jos se unge cu maioneza.
Se montează macroul pe felia de ciabatta și se adaugă peste el tocătura de legume.
Mod de servire
Se poate servi cu cartofi la cuptor sau prăjiți însă rețeta autentică este fără garnitură.
Timp de preparate: 15 minute
Porții: 1 porție.
Secretele Bucătarului
Maioneza se poate înlocui cu iaurt gras.
Pentru a respecta rețeta autentică, ciabatta poate fi înlocuită cu jumătate de pâine normală.