În ultimele două săptămâni, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 382 de percheziții și au pus în aplicare 105 mandate de aducere. Față de 94 de persoane au fost dispuse măsuri privative de libertate.

În perioada 20 – 31 martie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 382 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 105 mandate de aducere.

În cadrul dosarelor penale instrumentate, au fost dispuse măsuri privative de libertate față de 94 de persoane, dintre care 33 au fost reținute, 5 arestate preventiv, iar 56 au fost plasate sub control judiciar.

De asemenea, au fost instituite măsuri asiguratorii ori s-a dispus măsura indisponibilizării asupra a 5 maşini electrice de injectat tutun, 13 maşini de tocat tutun,  33.300 de tuburi goale de ţigarete, 256 kg. de fructe, 4.619 kg. de legume, 65 kg. de carne, 170 kg. de peşte, 1,7 kg. de icre, 518.298 de ţigarete, 752,57 kg. de tutun, 1.155 de fire de flori, 140 kg. de legume, 34 mc. de material lemnos, 6.357 de lei, 1.000 kg. de deşeuri metalice și 837 de produse de panificaţie

Totodată, au fost aplicate 257 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 743.000 de lei și au fost confiscate bunuri în valoare de peste 47.000 de lei.

* * *

La data de 27 martie a.c., poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 33 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în domeniul comerţului cu materiale textile.

Activitățile s-au desfășurat la locuințele persoanelor bănuite de comiterea faptelor, precum și la sediile sociale, spaţiile de producere și punctele de lucru ale agenților economici vizați.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2013, reprezentanţii a 5 societăţi comerciale ar fi înregistrat în evidenţa contabilă şi ar fi declarat organelor competente achiziţii fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională ar fi constat în producţia/importul de produse textile la preţuri subevaluate, produse care ulterior ar fi fost valorificate la preţul pieţei în complexuri comerciale din Bucureşti  şi din alte judeţe din ţară.

Sumele aferente tranzacţiilor nereale ar fi fost transferate în conturile a 7 firme care prezentau un comportament de tip „fantomă”, iar ulterior ar fi fost retrase în numerar şi restituite reprezentanţilor societăţilor care ar fi alimentat conturile.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe înscrisuri contabile şi extracontabile, acte de proprietate şi carduri bancare.

De asemenea, au fost indisponibilizați 23.000 de lei şi un fond de marfă în valoare de peste 350.000 de lei, urmând a fi dispuse măsuri asigurătorii asupra fabricii de confecţii şi asupra a 6 imobile, până la acoperirea în totalitate a prejudiciului cauzat bugetului de stat, estimat la 11.500.000 de lei.

18 persoane au fost conduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 5, pentru audieri.

Față de 8 persoane a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.

* * *

La data de 22 martie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice și cei din cadrul Poliției Municipiului Lugoj au descins pe raza a 15 județe, efectuând 48 de percheziţii.

Au fost vizate persoane bănuite de deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea produselor accizabile, fără a fi marcate, peste limita de 1 kg. de tutun de fumat, contrabandă și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În fapt, începând cu anul 2015, un bărbat de 29 de ani, din comuna Coșteiu, sprijinit de alte persoane, ar fi comercializat pe teritoriul României, prin intermediul internetului, 105 kg. de tutun, fără ca produsul să fie  supus marcării și fără a se achita accizele aferente acestor operațiuni.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că mai multe persoane ar fi achiziționat, în repetate rânduri, tutun prelucrat de cel în cauză, încălcând dispozițiile legale.

Totodată, s-a stabilit că bărbatul, sprijinit de alte persoane, ar fi falsificat polițe de asigurări pentru autovehicule înmatriculate în alte state, permise de conducere, documente de proprietate pentru vehicule și diplome de calificare.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 70 kg. de tutun prelucrat pentru confecționarea țigaretelor, 5 mașini electronice de injectat tutun, 2 mașini de tocat tutun, 3 unități de calculator, 2 laptopuri și documente falsificate.

Poliţiştii au pus în aplicare trei mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse pentru audieri la sediul Poliţiei Municipiului Lugoj.

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Timiș şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, Iași, Tulcea, Mehedinți, Dâmbovița, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova, Alba, Brașov și Gorj.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

* * *

La data de 21 martie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba și ai Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au efectuat 24 de percheziţii în judeţul Alba.

 

Activitățile s-au desfășurat la locuințele a 11 persoane bănuite de evaziune fiscală şi la sediile societăţilor comerciale administrate de acestea.

Agenții economici vizați ar fi oferit, în principal, servicii de reabilitare și întreținere imobile.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2014 – 2015, cei în cauză ar fi creat un mecanism financiar prin care ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor administrate cheltuieli nereale, în baza unor documente contabile fictive, emise de către mai multe firme cu comportament tip fantomă.

De asemenea, persoanele bănuite ar fi folosit documente fiscale fictive emise în numele unor societăți comerciale reale, fără consimțământul reprezentanților de drept ai acestor firme.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 446.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor documente de evidență contabilă, ștampile ale unor societăți comerciale și medii de stocare.

8 persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, ulterior față de acestea fiind dispusă continuarea cercetărilor sub control judiciar.

Leave a reply