În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri din Caraș-Severin au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului. Polițiștii recomandă: spuneți NU alcoolului atunci când sunteți la volan!
La data de 29 martie a.c., în jurul orei 14.00, în timp ce se afla în serviciu, un polițist din Caransebeș a intervenit pentru a acorda ajutor unei femei acroșate de un autoturism chiar pe trecerea de pietoni.
În fapt, un bărbat în vârstă de 28 de ani, din Mehedinți, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ardealului din Caransebeș, la executarea manevrei spre dreapta pentru a pătrunde pe strada C.D.Loga, nu a acordat prioritate de trecere unei femei în vârstă de 54 de ani, angajată regulamentar în traversarea străzii, pe care a acroșat-o.
Femeia, ajutată să se ridice de un polițist aflat în apropiere, nu a fost rănită, refuzând să se prezinte la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Pe numele lui s-a întocmit dosar penal.
În aceeași zi, în jurul orei 18.15, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Armeniș, în timp ce conducea o căruță neînmatriculată pe raza localității Fizeș, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă.
În urma căzăturii, bărbatul a suferit răni grave, fiind transportat la spitalul din Caransebeș pentru îngrijiri medicale.
Polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar penal.
În jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au depistat în trafic, pe raza localității Buchin, un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Caransebeș.
Întrucât emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Polițiștii i-au întocmit dosar penal.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele înca frecvente de conturbare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său.
- De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
- Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
- Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!