Home / Banat / Poluare in Caraș-Severin!

Poluare in Caraș-Severin!

O firma care a poluat râul din Caraș-Severin în care au murit sute de pești, amendată cu 40.000 lei
Administrația Bazinală de Apă Banat a amendat cu 40.000 de lei o firmă care deţine o fermă de vaci , în județul Caraș-Severin, care ar fi poluat cu dejecții animale un pârâu, sute de pești morți fiind descoperiţi de localnici. Autorităţile spun că unda de poluare nu a atins graniţa cu Serbia.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin a fost sesizat că pe pârâul Jam a fost observat un număr mare de pești morți plutind pe apa pârâului. Angajații instituției au recoltat probe de apă din pârâu, iar în urma inspecției pe teren, au ajuns la concluzia că poluarea a fost “accidentală”.
„Zona a fost inspectată de urgenţă, constatându-se mortalitatea piscicolă sesizată, şi au fost recoltate probe de apă din pârâul Jam, dar şi din pârâul Vicinic, în care acesta se varsă, pentru efectuarea analizelor de laborator. În urma inspecţiei pe teren şi a analizelor efectuate s-a confirmat că este vorba despre o poluare accidentală doar pe pârâul Jam, a cărei cauză este o deversare accidentală de dejecţii de la ferma de vaci SC Meierhof SRL. Poluarea accidentală s-a produs ca urmare a nerespectării prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor, respectiv firma poluatoare a aplicat fertilizantul natural prin pompare cu ajutorul unui furtun rămas nesupravegheat, motiv pentru care aproape întreaga cantitate de dejecţii lichide, aproximativ 2.000 de metri cubi s-au scurs în canalul ce debuşează în emisarul Jam (Crivaia), cauzând mortalitatea piscicolă”, arată ABA Banat.
Reprezentanții instituției transmit că s-au luat mai multe măsuri de urgență, printre care faptul că societatea poluatoare a blocat scurgerea apei din canal în pârâul Jam, prin crearea unui baraj din pământ pentru stoparea scurgerii dejecţiilor lichide în pârâu.
Totodată, ABA Banat a stabilit recuperarea prin vidanjare a dejecţiilor din canal şi aplicarea acestora pe terenurile administrate de firma poluatoare.
„ABA Banat a sancţionat firma SC Meierhof SRL cu o amendă de 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de gospodărire a apelor, privind modul de evacuare a apelor uzate. Totodată, ABA Banat poate confirma că nici pe pârâul Vicinic şi nici pe râul Caraş nu se constată vreo deteriorare a calităţii apei care să confirme că acestea ar fi fost poluate accidental, prin urmare nu se poate vorbi despre nici o undă de poluare care să atingă măcar graniţa cu Serbia”, a declarat directorul ABA Banat, Titu Bojin.
Grupul Ecologic de Colaborare Nera, un ONG pentru protecția mediului, a semnalat, luni, că sute de peşti morţi sau degradaţi au fost observaţi plutind în albia pârâului Crivaia, din judeţul Caraş-Severin, dar şi în râul Caraş, în dreptul localităţii Vojvodinci, din Serbia, în urmă cu trei zile.

About editor editor

Check Also

Accident rutier soldat cu decesul unei persoane, Poliția caută autorul

Astăzi de dimineață, la ora 05.44, a fost sesizat, prin apel 112, un accident rutier …

Lasă un răspuns