Arhivă

Ambasadorul Germaniei susține dezvoltarea învățământului dual, la Reșița

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, prezent sâmbătă la Reșița, a subliniat importanța învățământului profesional dual, despre care a spus că este “coloana vertebrală” a economiei țării sale.

“Unul dintre cele mai fructuoase proiecte germane îl reprezintă pregătirea profesională duală, care este coloana vertebrală a succesului economiei germane, timp de decenii, în lume. La Reșița, s-a găsit un grup de întreprinderi care a primit, din partea Ministerului Educației, girul pentru startul pregătirii duale, fiind vorba de până la opt clase profesionale, care vor porni, simultan, în această toamnă. Foarte puțini sunt cei care știu că președinții consiliilor de administrații și conducătorii marilor întreprinderi germane, la începutul carierei, au făcut pregătire profesională duală. Sper ca acest lucru să îl audă foarte mulți părinți. Economia germană, atât aici, cât și în județul vecin, în Timiș, caută oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional, cu mari șanse de creștere în ierarhia profesională. În plus, pe parcursul acestei zile voi vizita mai mult Banatul Montan, deoarece mi-aș dori, pentru dumneavoastră, ca această regiune să profite mai mult de faptul că Timișoara va fi, în 2021, capitală culturală europeană”, a declarat ambasadorul.

El s-a întâlnit, sâmbătă, la Reșița, cu prefectul județului Caraș-Severin, Florența Albu, cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, dar și cu primarul municipiului, Ioan Popa.

“Mă bucur foarte să fiu aici, la Reșița, o regiune foarte importantă în relațiile noastre și din punct de vedere economic și în domeniul educației. Am avut întâlniri utile, productive, cu reprezentanții oficialităților. Este prima mea vizită în regiune, care are multe provocări, dar și potențialul să le rezolve. Am fost deosebit de impresionat de strânsa colaborare dintre prefectul județului, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și primarul municipiului Reșița, acest lucru reprezentând prima garanție pentru succes”, a afirmat Meier-Klodt.

Potrivit acestuia, regiunea este importantă din multe puncte de vedere pentru țara sa, în primul rând datorită puternicelor rădăcini germane. Deși reprezentanții comunității germane sunt puțini, își păstrează moștenirea culturală, lucru demonstrat, în opinia ambasadorului, și prin faptul că foarte de mulți părinți români decid să își trimită copiii la școli de limbă germană.

“Oaspeții noștri au arătat o deschidere extraordinară spre a aduce investitori. Am discutat despre posibilitatea de a organiza o întâlnire cu investitori germani, astfel încât să putem găsi oportunități de dezvoltare pentru județul nostru din punct de vedere economic”, a precizat prefectul județului Caraș-Severin, Florența Albu.

În acest fel, se va încerca o diminuare a decalajului față de județul Timiș, ocazie cu care oaspetelui german i s-au prezentat oportunitățile pe care Banatul de Munte le oferă.

“Întâlnirea a fost una extrem de cordială și s-a axat pe ceea ce a însemnat cultura germană și ceea ce au însemnat etnicii germani pentru județul Caraș-Severin, influențele care au rămas în mai toate domeniile, de la cel economic, la cel cultural, precum și regionalismele din Banat care provin din limba germană. Pe de altă parte, am discutat despre oportunitățile pe care județul Caraș-Severin le oferă, de la turism, la posibilitatea firmelor germane de a veni și a investi. Dorința noastră, a celor din fruntea administrației județene este ca la nivelul regiunii noastre să încercăm să reducem decalajul dintre județene Timiș și Caraș-Severin”, a subliniat președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts