Competențe speciale pentru Administrația fiscala pentru contribuabili nerezidenți. 
ANAF extinde sfera de competențã a Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți. Pentru o mai bunã administrare a sumelor datorate de cãtre persoane nerezidente cu titlu de cheltuieli judiciare, și având în vedere atribuțiile Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, precum și dificultãțile întâmpinate de organele fiscale teritoriale în ceea ce privește recuperarea sumelor stabilite de instanțele competente, reprezentând cheltuieli judiciare datorate Statului Român de cãtre cetãțeni strãini, dar si pentru administrarea obligațiilor reprezentând cheltuieli judiciare ANAF propune un nou proiect de ordin.
Potrivit datelor comunicate de cãtre Direcția Generalã de Tehnologia Informației, în evidența fiscalã a Agenției Naționale de Administrare Fiscalã, sunt înregistrate 102 persoane fizice nerezidente care au realizat în anul 2015, venituri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, și 1084 persoane juridice strãine care au avut obligația de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015, pentru anul 2016.
De asemenea, în cazul persoanelor fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, care obțin venituri din activitãți independente din România și prezintã un certificat de rezidenþã fiscalã și care opteazã pentru regularizarea impozitului pe venit, potrivit art. 226 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin proiectul de ordin se propune administrarea acestora de cãtre Administrația fiscalã pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției generale regionale a finanțelor publice București.

        Administrarea fiscală în cazul persoanele fizice nerezidente, care nu au obligatia desemnarii unui imputernicit si/sau care efectueaza tranzacții prin intermediar, fie societate de administrare a investițiilor, fie societate de investiții autoadministratã (rezidenți fiscali români) și care obțin venituri din transferul titlurilor de valoare precum și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, sau din transferul aurului financiar, definit potrivit legii,  se face de către organul fiscal în a carui evidențã fiscalã este înregistrat intermediarul, conform art. 7 alin. (2) din OPANAF nr. 3775/2015.
               
        Totodatã, în cazul persoanelor juridice strãine care au obligația de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, competența pentru administrarea obligațiilor fiscale revine:
        a) pentru transferul proprietãților imobiliare situate în România, inclusiv din închirierea sau cedarea folosinței proprietãții sau a oricãror drepturi legate de aceastã proprietate imobiliarã, organului fiscal în a cãrui razã teritorialã este situatã proprietatea imobiliarã;
        b) pentru vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deþinute la o persoanã juridicã românã, organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã societatea ale cãrei titluri de participare sunt vândute/cesionate;
        c) pentru exploatarea resurselor naturale situate în România, inclusiv vânzarea cesionarea oricãrui drept aferent acestor resurse naturale, organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã exploatarea.
         
        În vederea eficientizãrii administrãrii fiscale a contribuabililor nerezidenți menționați mai sus, prin prezentul proiect de ordin se propune acordarea competenței de administrare a persoanelor fizice nerezidente, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care obțin venituri din transferul titlurilor de valoare ºi orice alte operaþiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate sau din transferul aurului financiar, precum și a persoanelor juridice strãine, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care au obligaþia de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției generale regionale a finanțelor publice București.        

Proiectele de acte normative, iniþiate de ANAF, sunt fãcute publice pe site-ul instituþiei la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparenþa decizionalã. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaþii Publice ºi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureºti.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media – cu menþiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la urmãtoarele adrese:

·        Prin scrisori la adresa poºtalã: Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscalã, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaþii Publice ºi Mass-Media;
·        Electronic la adresa de mail: relatiipublice@anaf.ro
·        Prin fax la numarul: 021-319.98.57.

Leave a reply