big_sedinta-guv-grindeanuPrimele măsuri din programul de guvernare au fost aprobate vineri, 6 ianuarie a.c. de către  Guvernul României. Conform deciziei Cabinetului Grindeanu, un salariat va primi din luna februarie 1.045 de lei în mână, în loc de 925. Responsabil cu continuarea dialogului cu partenerii sociali, domnul Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social a purtat din prima zi a mandatului discuții cu sindicatele și patronatele.

 

„Este nevoie de consolidarea rolului instituției dialogului social, componentă fundamentală a statului de drept și a democrației, iar rolul Ministerului pe care-l conduc este acela de a asigura readucerea partenerilor sociali în deciziile publice. În Ședința de astăzi după ample consultări, echipa guvernamentală a adoptat o serie de măsuri concrete ce au ca scop sprijinirea tinerilor: triplarea burselor studenţilor, de la 83 la 201 lei șiintroducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru toți studenții la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ acreditate. Totodată impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiția microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro.”- Ministrul Gabriel Petrea.

 

Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) va asigura în continuare promovarea cu responsabilitate a unui cadru de dialog cu sindicate, patronate și organizațiile societății civile ca parteneri sociali ai Guvernului. Întărirea dialogului social este esențială pentru creșterea competitivității într-o economie sănătoasă. Proiectele importante trebuie realizate prin consultarea permanentă a partenerilor sociali, mecanism fundamental în decizia politică.

Leave a reply