padure fag virginaMinistrul Mediului, Christiana Paşca Palmer a prezentat zilele acestea o retrospectivă a ministeriatului său, prezentând principalele sale realzări. Cea mai notabilă a fost catalogul pădurilor virgine:

”În primăvara acestui an, un proiect de HG supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului, anunța întocmirea unei liste consolidate pentru ariile naturale protejate din România. De asemenea, la finele lunii martie, are loc prima întâlnire a Grupului de lucru pentru elaborarea Ordinului de Ministru privind înființarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, instrument esențial pentru evidențierea și gestionarea acestor ecosisteme forestiere valoroase.

Studiul pentru includerea în catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România va fi elaborat de către specialiști, cu studii superioare în domeniul științelor naturii — silvicultură, ecologie, biologie, dar și cu experiență de minimum 5 ani în domeniu.

La jumătatea lunii octombrie, Romsilva anunță identificarea primelor 10.000 hectare de păduri virgine virgine și cvasi-virgine. Aceste suprafețe sunt, astfel, propuse Ministerului Mediului pentru a fi incluse în Catalogul Pădurilor Virgine. Cea mai mare suprafață identificată de Regie se găsește în județul Caraș-Severin.

Tot pe tema ariilor naturale protejate amintim faptul că președintele Klaus Iohannis semnează, pe data de 11 mai, decretul pentru promulgarea Legii privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și pentru modificarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Potrivit deputatului liberal Lucia Varga, unul dintre inițiatorii legii, actul normativ oferă posibilitatea de a proteja mai bine și de a conserva biodiversitatea din țara noastră. Apariția noii entități nu trece neobservată de organizațiile de mediu, iar una dintre acestea, Agent Green, sesizează în luna iulie DNA și DIICOT cu privire la înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Motivația activiștilor de mediu este că Agenția va permite continuarea distrugerii parcurilor naționale și naturale.

România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare. Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.

În ceea ce privește zona locală a ariilor protejate, trebuie menționat faptul că, în data de 16 mai, acumularea Văcărești este declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată. Ecologizarea Parcului Natural Văcărești cade în sarcina Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), ale cărei echipe au demarat acțiunile specifice pe întregul areal, după cum anunța ministerul de resort. La începutul lunii decembrie, ministrul Mediului a anunțat demararea procedurilor de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești. Astfel, toți cei care vor să depună proiecte pentru administrarea arealului respectiv au la dispoziție 30 de zile, iar documentele solicitate sunt disponibile pe site-ul Ministerului Mediului. Solicitanții trebuie să depună un proiect tehnic, în care trebuie să elaboreze viziunea pe care o au pentru aria respectivă, să explice cum vor face zonarea, marcajele, panourile de informare, zonele de campare, amenajările. În plus, trebuie să demonstreze că au resursele financiare să facă acele lucruri și capacitatea umană. În plus, planul de acțiune trebuie să conțină măsuri de conservare propuse pentru obiectivele care au stat la baza desemnării acelei arii naturale protejate, cu specificarea clară a termenelor de realizare a acestora„ a spus Palmer în raport.

What is your reaction?

Leave a reply