Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii la Oraviţa”, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, se apropie de final, după ce, timp de aproape două săptămâni, pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu s-au perindat zeci de artişti.
„Dorinţa mea, de la început, eu fiind născută aici, a fost să repunem în valoare acest spaţiu minunat, care este Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, ţinând cont şi de faptul că are o acustică pe care toţi artiştii o apreciază. Este un loc magic, pentru toţi cei care performează pe această scenă. Ne-am bucurat să avem şi în acest an oaspeţi de renume, instrumentişti, dar şi artişti vocali. Putem spune că a fost şi o premieră faptul că s-a făcut şi o proiecţie cu psalmi recitaţi de actriţa Maia Morgenstern. De asemenea, mă bucur şi de faptul că publicul a crescut faţă de anii trecuţi”, a declarat Manuela Iana-Mihăilescu, directorul artistic al festivalului.
Recitalurile de muzică clasică au fost, în general accesibile, însă au fost şi lucrări mai complexe din epoca Renaşterii, susţinute de Corul Cantus Redivivus, avându-l ca dirijor pe Emanuel Pecingină, cel care a introdus, în festival, muzica corală.
„Fiind coleg de şcoală, la Liceul „Ion Vidu” din Timişoara, şi de facultate, la Conservatorul din Bucureşti, cu Manuela Iana-Mihăilescu, i-am propus să introducem în cadrul acestui festival şi masterclass-ul de cânt şi dirijat coral, pentru a da un impuls mişcării corale bănăţene. Ideea a fost acceptată, iar anul acesta am avut al doilea an consecutiv în care am realizat acest masterclass. La dorinţa mea am extins zona de desfăşurare a concertelor şi în Timişoara pentru a atrage un public cât mai larg”, a afirmat maestrul corepetitor al Corului Naţional de Cameră Madrigal, Emanuel Pecingină.
Festivalul a debutat în anul 2008, la iniţiativa pianiştilor Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu, solişti la Filarmonica Banatul din Timişoara, şi a ajuns, în 2016, să fie apreciat din ce în ce mai mult.
Cea de-a IX-a ediţie şi-a deschis porţile pe data de 31 iulie şi urmează să se încheie luni, 15 august. Sâmbătă seară, la Grădina de Tir, va avea loc un spectacol susţinut de Trio Gentis, iar duminică, de la ora 19,00, pe scena teatrului orăviţean se va desfăşura recitalul participanţilor la cursurile de măiestrie de canto, susţinute de soprana Simina Ivan, solistă la Opera de Stat din Viena, acompaniată la pian de lector univ. dr. Silviana Cîrdu, de la Universitatea de Vest Timişoara.
Festivalul se va încheia luni, 15 august, la Biserica Romano-Catolică din Oraviţa, cu recitalul artiştilor Simina Ivan, Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu, ocazie cu care vor susţine lucrări din Bach, Verdi, Gounod, Schubert, Puccini şi Max Reger.
Manifestarea este organizată de Asociaţia Culturală Kratima din Timişoara, de Primăria şi Consiliul Local Oraviţa şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Gazda festivalului, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa, a fost construit în anul 1817, după macheta Burgtheater din Viena. Construcţia este considerată o adevărată bijuterie arhitectonică, dar şi un adevărat lăcaş al artei. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Florin Marin) www.agerpres.ro