Ioan Popa: Sunt 30 – 40 de oameni, din punctul meu de vedere, aduşi de cineva cu un anumit interes
Circa o sută de vârstnici au protestat, vineri, în centrul municipiului Reşiţa, împotriva deciziei Consiliului Local de a restrânge subvenţionarea transportului în comun pentru unele categorii de pensionari.
‘Este afectat, prin decizia Consiliului local Reşiţa, un număr important de oameni, pensionari cu venituri reduse, persoane cu dizabilităţi, şi toţi deopotrivă ne exprimăm nemulţumirea, considerând că pentru echilibrarea bugetului local nu se impunea aplicarea acestor măsuri unor categorii sociale cu existenţă precară. În campania electorală, obiectivele pe care le-au promovat conţineau într-o pondere însemnată probleme sociale – subiectul principal fiind pensionarul cu problemele sale. De aceea, aşteptăm concordanţa între faptă şi vorbă’, a declarat preşedintele Ligii Pensionarilor din Caraş-Severin, Dumitru Ursu.
Un memoriu în acest sens a fost transmis şi primarului municipiului Reşiţa, Ioan Popa, care a ieşit din primărie pentru a dialoga cu protestatarii, fiind însă huiduit.
‘Înţeleg că problemele dumneavoastră sunt mai multe, nu sunt strict legate de legitimaţiile de călătorie. Sunt unii care doresc ca autobuzul de la Cuptoare să vină până în centrul Reşiţei, unii solicită să fie valabile în continuare tichetele rămase neconsumate – şi vom lua în considerare acest lucru, pentru că e normal şi oricum le-am plătit deja, dar şi alte probleme’, a spus primarul Reşiţei.
Totodată, el le-a propus protestatarilor, ca o primă soluţie, să transmită preşedintelui Ligii Pensionarilor Caraş-Severin o listă de revendicări. Ioan Popa le-a mai spus pensionarilor că are o sentinţă judecătorească, din 4 aprilie 2016, dinainte de alegeri, prin care municipalitatea trebuie să plătească firmei de transport în comun 2,2 milioane de lei, subvenţiile acordate nefiind achitate timp de trei ani.
‘Oamenii sunt greu de convins şi când li se ia ceva (…). Şi dacă facem comparaţia între ei şi copiii sau tinerii care nu au gratuitate, e inacceptabil că nu găsim înţelegere. Din fericire, ce avem aici nu înseamnă pensionarii Reşiţei. Sunt 30 – 40 de oameni, din punctul meu de vedere, aduşi de cineva cu un anumit interes, dar nu vreau să intru în detalii. Nu cred că vorbim de un partid anume, ci de orgoliile unor oameni. (…) Am analizat situaţia minuţios şi nu cred că este cazul să modificăm sume. Mai mult decât atât, am găsit 170 milioane lei pe lună, subvenţii pentru revoluţionari, care sunt date în acelaşi fel ca la persoanele cu handicap, adică la grămadă. Câţi revoluţionari avem în Reşiţa, absolut toţi sunt daţi la firma de transport în comun, care facturează lunar, şi sunt convins că nici măcar un sfert din ei nu circulă cu mijloacele de transport în comun. Voi continua să elimin aceste pierderi pe care le avem şi sunt convins că cetăţenii Reşiţei vor fi alături de noi’, a declarat Popa.
Recent, la iniţiativa primarului Reşiţei, Ioan Popa, s-a redus aproape la jumătate valoarea subvenţiilor pe care municipalitatea le plăteşte firmei de transport în comun, începând cu luna august 2016. Astfel, gratuitate la transportul urban de călători va fi acordată, din această lună, tuturor pensionarilor din municipiu care au o pensie netă până la 600 lei pe lună, indiferent de vârstă. Din anul 2011 şi până în prezent, plafonul de acordare a acestor subvenţii era de 800 lei pe lună pentru persoanele de până la 70 de ani, cu un număr de 16 călătorii gratuite, iar în cazul celor care au depăşit 70 de ani, se acorda gratuitate, indiferent de cuantumul pensiei, dar tot în limita a 16 călătorii. Din luna august, a fost micşorat şi numărul de tichete acordate, de la 16 la 10, având în vedere situaţia actuală a bugetului local, conform primarului municipiului Reşiţa. AGERPRES – FOTO PE FLUX/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Nona Jalbă) www.agerpres.ro