miere de albinaAnul 2016 a fost unul dezastruos în ceea ce priveşte producţia de miere, susţine Ida Şuta, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin.

‘Anul apicol 2016 a fost îngrozitor. Nu am mai întâlnit un an apicol mai greu decât acesta în ultimii 30 de ani. Având în vedere că tot parcursul anului a fost dezastruos pentru apicultură, s-au făcut analize în fiecare judeţ, care au fost transmise către Instituţiile Prefectului, pentru a ne ajuta în întreţinerea familiilor de albine cu hrană, până la un viitor cules care nu ştim, pentru că nu putem ştii când va fi. După prognoză, estimăm că tot anul va fi calamitat, aşa că solicitările noastre au fost foarte serioase’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine Caraş-Severin.

Aceasta susţine că nu se poate vorbi despre producţie de miere în 2016 şi că nu poate face o comparaţie a producţiei din anul în curs, deoarece s-au terminat chiar şi stocurile din anii trecuţi.

‘Nu putem vorbi nici măcar de hrană pentru albine şi cu atât mai mult de producţie-marfă. Suntem pe minus, în mod clar’, afirmă Ida Şuta.

În urma solicitării făcută de către Asociaţia Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin, s-a primit un răspuns favorabil, atât din partea Instituţiei Prefectului, prin prefectul Florenţa Albu, cât şi din partea Direcţiei Agricole Caraş-Severin, care i-au susţinut pe apicultori în demersul făcut.

‘Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Albine a făcut un demers la ministerul de resort, care a hotărât să ni se acorde un ajutor de până la 50 lei pentru familia de albine, ca sprijin pentru hrana acestora. Deocamdată, apicultorii trebuie să pregătească documentele, până la apariţia, în Monitorul Oficial, a acestui ajutor, respectiv, adeverinţa de la Primărie cu numărul de familii de albine, înregistrarea DSV, copie după buletin sau copie după CUI, în cazul PFA-urilor, precum şi facturile cu care au achiziţionat hrana’, explică Ida Şuta. AGERPRES/(AS – autor: Paula Neamţu, editor: Diana Dumitru) www.agerpres.ro

Leave a reply