neagra (1)SPECTACOL PENTRU „NEAGRA” DIN BANAT.

Bucuria Primăriei orașului Oravița de a vă anunța începutul campaniilor de strângere a fondurilor destinate repunerii în circulație a locomotivei 50.065, cunoscută de toți bănățenii sub numele de „Neagra”, a rezonat cu împărtășirea acestei bucurii de către comunitatea noastră. Bucurie la care au luat parte și alte persoane din locuri apropiate sau mai îndepărtate de orașul nostru, invitați, turiști sau iubitori ai valorilor orăvițene.
Evenimentul cultural organizat 06 mai a.c., a început în prima gară din România, gara Oravița, în chiar fața celei care era subiectul acestei manifestări, locomotiva cu abur 50.065. Participanții la acest eveniment, reprezentanți ai primăriei, invitați speciali, fotoreporteri, echipe de filmare și turiști, au pornit în călătorie spre Anina pe acordurile și versurile imnului „Semmering-ul Bănățean” interpretate de compozitorul acestei melodiii, folk-istul Banatului, reșițeanul cu o inimă uriașă, Cristian Buică. Această cale ferată, prima de acest fel din România, monument istoric de arhitectură, artă inginerească și chiar civilizație românească, are nevoie imperativă de un pic de efort și sprijin pentru păstrare și promovare din partea noastră, a tuturor, această cerință incluzând și „Neagra” pentru a încununa farmecul acestui minunat traseu. Începută pe o vreme mohorâtă, călătoria și-a găsit desăvârșirea imediat ce acordurile chitarei lui Cristi Buică au răsunat în tren iar soarele, doritor să participe la eveniment, și-a aruncat cu generozitate razele scoțând la iveală splendoarea oferită de peisajul străbătut.
Solidaritatea orăvițeană a fost răsplătită cu spectacolul oferit pe scena Casei de Cultură „George Motoia Craiu” din orașul nostru, spectacol la care și-au dat concursul artiștii locali Rareș Ivănuș, Ion Petru, Vasile Condraș, solistul clisurii Dunării Florin Giukin, cantautorul reșițean Cristian Buică acompaniat de Marius Dobre și celebrul grup „Pasărea Colibri” având în componență pe Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici și Teo Boar. O zi minunată, aplauzele spectatorilor dovedind reușita acestei manifestări culturale Primăria orașului Oravița mulțumind astfel tuturor pentru participare, implicare și susținere a acestei ințiative.
”Doamne sfinte, mulțumesc!
Parcă simt că-ntineresc,
Trenul nostru șuieră prin gări, firesc!
Eu și el avem, mereu
Aripi de la Dumnezeu
Câtă vreme roțile se învârtesc!”
Semmering-ul Bănățean – muzică și versuri: Cristian Buică

Leave a reply