Home / Arad / Guvernul Ciolos amână finalizarea procesul de restituire a averilor furate de comunisti

Guvernul Ciolos amână finalizarea procesul de restituire a averilor furate de comunisti

Guvernul CiolosÎn data de 30 decembrie 2015, Guvernul României adoptă Ordonanța de Urgentă Nr 66/2015 privind prorogarea termenelor din Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

În 2013, la inițiativa Guvernului Ponta, Parlamentul României adoptă legea 165 prin care a urmărit, prin impunerea unor termene fixe, să asigure finalizarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari, care se desfășoară incă din anul 1991.

Au fost constituite Comisii Locale pentru inventarierea terenurilor cu scopul de a identifica terenuri care pot face obiectul restituirii dreptului de proprietate, pe fiecare unitate administrativ teritorială. Legea a stabilit în sarcina Comisiilor Locale, obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate până în data de 1 ianuarie 2016. Legea mai prevede că de la 1 ianuarie terenurile nerestituite foștilor proprietari intră de drept în Fondul Național.

Ulterior, datorită incapacității de a asigura serviciile topografice necesare și a existenței multor suprapuneri de titluri de proprietate eliberate deja, procesul de inventariere nu a fost finalizat în totalitate.

În aceste condiții, Guvernul nu a considerat fezabil termenul de 1 ianuarie 2016 pentru finalizarea procesului de restituire și propune termenul de 1 ianuarie 2017.

Cu alte cuvinte, autoritățile sunt acoperite de lege ca încă un an de zile să evite sa împroprietărească pe cineva. Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară în Caras Severin, de la apariția acestei legi, nu a eliberat titluri de proprietate pentru restituiri decât câstigate în instantă. Răbdare și tutun!

About cristian.frant

Check Also

Anunți Primăria Reșița privind plata taxei anuale a locurilor de parcare domiciliu/reşedinţă

                                                             ROMANIA                                                                                                                                    JUDETUL CARAS-SEVERIN                                                           MUNICIPIUL   RESITA            DIRECTIA …

Lasă un răspuns