craciun-sarbesc-badnjakCrăciun Fericit își urează peste câteva zile, mai exact în data de 07 ianuarie a.c, 22 de mii de sârbi din vestul țării, care s-au pregătit așa cum cere datina pentru sărbătorile de iarna, pe rit vechi.
   Credincioșii vor marcha ajunul Crăciunului prin tradiționalul ceremonial al aprinderii lăstarilor unui stejar, obicei numit și Badnjak. Conform tradiției, dacă flăcările stejarului sunt înalte se spune că anul care vine va fi unul îmbelșugat.
   Potrivit tradiției, ei se desfată cu produse tradiționale, pregătite cu migala în bucătărie, de gospodine. Cea mai reprezentativă dintre ele este česnica, o prajitură din foi de aluat fraged, cu nucă sau dovleac. În aceasta se pune o moneda, iar în timpul mesei cine primește bucata în care se află moneda, se spune ca va aduce cei mai mulți bani în casă.
   Sârbii au pentru această sărbătoare un salut special. Cel care saluta primul spune “Hristos se rodi” (Domnul s-a născut), iar răspunsul celuilalt este “Vojstina se rodi” (Adevarat s-a născut). 
 palenje badnjaka  6 januar 2006 snimio ratko radetic

 De asemenea, sârbii sunt superstițioși în perioada acestei sărbători. Ei spun că dacă ninge în ziua de Crăciun, anul care va veni va fi unul fără roade. Semne rele sunt și ploaia sau o creștere bruscă a temperaturii. 

   Obiceiul împodobirii Bradului de Crăciun nu făcea parte cu ani în urmă din tradițiile sârbilor, însă cu timpul tradițiile sârbești s-au contopit în bună parte cu cele ale românilor, sărbătorind în prezent atât Crăciunul românesc, cât și pe cel sârbesc.
Preda Melinda

Leave a reply