UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat în această dimineaţă că avertizarea meteorologică s-a prelungit. „În intervalul menţionat, 4 ianuarie, ora 18 – 5 ianuarie, ora 12, aria ninsorilor va fi din nou în extindere şi va cuprinse cea mai mare parte a ţării. Acestea vor fi în general slabe cantitativ, iar în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă nou depus va mai putea atinge pe arii restrânse 10 cm. În Dobrogea şi trecător în sud-estul Munteniei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

UPDATE 2

Potrivit meteorologilor, în intervalul 4 ianuarie, ora 18,00 — 5 ianuarie, ora 12,00, aria ninsorilor va fi, din nou, în extindere și va cuprinse cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi, în general, slabe cantitativ, iar în Oltenia și Muntenia stratul de zăpadă nou depus va mai putea atinge pe arii restrânse 10 centimetri.

De asemenea, în Dobrogea și trecător în sud-estul Munteniei precipitațiile vor fi mixte și se va depune polei.

ANM precizează că precipitațiile, în general slabe cantitativ, se vor semnala și în următoarele zile, dar acestea vor fi mixte favorizând formarea poleiului, în special în regiunile sudice.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor, meteorologii au anunțat că vor actualiza informarea emisă.

 

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi codul galben de ninsori pentru sudul țării, deși viteza vântului va scădea și vor crește temperaturile, de marți după-amiază vor fi precipitații sub formă ploaie iar în noaptea de marți spre miercuri în Oltenia și Banat va apărea poleiul, a anunțat directorul ANM, Ion Sandu.

„Cantitățile de zăpadă, precipitațiile, pentru cele zece județe, până mâine la prânz, nu sunt foarte importante dar sunt asociate cu vânt de 50—60 de kilometri pe oră”, a precizat acesta la videoconferința cu prefecții din cele zece județe afectate de Codul galben, organizată la MAI.

Sandu a adăugat că de luni după-amiază este posibil ca ANM să emită din nou Cod galben sau informare, explicând că „mai cedează vântul, dar vor continua ninsorile în partea de sud și sud-vest”.

„Totodată, cresc temperaturile. În loc de minus 10 pot fi minus 5-6 grade, dar de marți după-amiază, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și atunci în noaptea de 5 spre 6 este posibil ca tot în zona Oltenia — Banat să apară polei”, a adăugat directorul ANM.

După această perioadă, a spus directorul ANM, timp de 10 zile, vor fi temperaturi normale pentru această lună.

Aproximativ 3.500 de jandarmi, polițiști și pompieri au fost mobilizați în cele zece județe aflate sub atenționare de Cod galben, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, înaintea videoconferinței cu prefecții.

„MAI, în județele sub atenționare de cod galben, a pregătit pentru intervenție 3.500 de pompieri, polițiști, jandarmi și aproximativ 900 de mijloace iar în rezervă, în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, 5.600 de forțe”, a spus ministrul.

„De dimineață, la nivelul fiecărui inspectorat pentru situații de urgență este activată o grupare operativă care va monitoriza situațiile în teren”, a mai spus acesta.

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit despre faptul că autoritățile trebuie să acorde, în această perioadă, o atenție deosebită persoanelor care se află sub dializă și femeilor însărcinate.

Raed Arafat i-a sfătuit pe prefecți să acorde sprijin persoanele fără adăpost în azilele de noapte. „Dacă aceste persoane se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe, să nu fie trimise înapoi în stradă”, a subliniat Arafat.

Directorul CNADNR, Cătălin Homor, a declarat că stocurile companiei sunt „suficiente pentru aproximativ două luni de iarnă” iar utilajele sunt „sută la sută pregătite”.

Prefecții din cele zece județe aflate sub Cod galben au spus, în cadrul videoconferinței, că, până în prezent, nu au întâmpinat probleme.

Leave a reply