In urma conferintei de presa sustinuta de Organizatia UNPR Resita, prin Presedintele Gheorghe Jenar cat si cei doi consilieri locali in Consiliul Local Resita ne-au prezentat, in opinia lor, situatia gunoaielor din Municipiu.
“In februarie 2009 UAT-urile(primariile) judetului Caras Severin au infiintat ADI INTERCOM DESEURI in vederea organizarii unui management integrat al deseurilor in judetul Caras Severin.
In 2012 Consiliul Judetean incepe derularea unui proiect European in valoare de aprox. 60 milioane de euro care prevede ca in data de 30 septembrie 2015, ADI INTERCOM DESEURI sa preia responsabilitatea cu atribuirea contractelor de colectare si transport al deseurilor la nivelul intregului judet.
In virtutea acestui angajament, toate UAT-urile aveau responsabilitatea gestionarii situatiei privind gunoiului pana la data de 30 septembrie 2015 serviciul fiind delegat de la aceasta data prin semnarea acordului mai sus amintit.
Astazi, Consiliul Judetean in calitate de manager de proiect in valoare de 60 mil euro si ADI Intercom Deseuri ne comunica ca avem voie sa ne descurcam singuri deoarece proiectul este amanat, deocamdata cu 9 luni, din cauza unui constructor care va suporta, probabil, penalitati de intarziere.
Deoarece, Consiliul Judetean in calitate de manager de proiect in valoare de 60 mil euro si ADI Intercom Deseuri nu au reusit sa creeze un operator licentiat in acest domeniu, autoritatile prestand doar munca de consultant pe foarte multi bani, practic ne arunca in bratele unei societati private in curs de licentiere, ca unic salvator, pentru un pret corespunzator.
Atragem un semnal de alarma fata de lipsa de responsabilitate a Consiliul Judetean in calitate de manager de proiect in valoare de 60 mil euro si ADI Intercom Deseuri care trebuia sa-si asume implementarea defectuasa a proiectului si sa ofere solutii primariilor partenere. Asa cum constructorul va suporta penalitati privind predarea cu intarziere a lucrarilor, asa si Consiliul Judetean trebuie sa-si asume macar eventualele diferente de pret. Atragem atentia ca pot fi situatii in care aceste contracte nu vor fi descarcate in urma controlului Curtii de Conturi. Prelungirea implementarii proiectului rezolva doar problema Consiliului Judetean.
In timp ce aflam ca etapa privind constientizarea cetateanului asupra faptului ca e foarte bine sa reciclam s-a finalizat cu succes, etapa promovata de managerul de proiect in presa locala tot in aceste zile, realizam ca cel mai bine aceasta reciclare ii pica operatorului privat mai ales beneficiind si de aceasta intarziere.
Atragem atentia autoritatilor statului sa isi faca datoria. Legislatia in vigoare obliga ca obiectiv anual reciclarea a minimum 15% din cantitatea predata operatorului in curs de licentiere. In 2014 si 2015 a reciclat putin peste 1%. Aceste valori trebuiesc corectate in tarif, anual (in noiembrie), asa cum scrie in regulamentul ADI INTERCOM. Sper sa existe si Procesul Verbal de mediu cu ocazia predarii-primirii terenului din data de 1 dec 2015 pe care am votat-o in Cons Loc Resita. Tot ADI Intercom Deseuri a efectuat un studiu pe baza caruia cantitatea maxima de deseuri produsa este de 800gr/persoana/zi. Este ingrijorator faptul ca aceasta cantitate este facturata in totalitate cetatenilor Resitei, adica producem aceeasi cantitate de gunoi ca si locuitori din Germania, Franta, Olanda, Spania. Iar daca nu o producem cu siguranta o platim la fel ca si cetatenii Uniunii Europene. Astfel putem trage concluzia ca avem acelasi nivel de trai pentru ca ne permitem sa producem aceeasi cantitate de gunoi. Legea prevede cantarirea obligatorie a cantitatilor predate la groapa de gunoi asa ca atragem atentia autoritatilor sa-si cumpere un cantar, sau daca-l au in mod formal, sa-l foloseasca.
Proiectul ce doreste sa implementeze un sistem integrat de management al deseurilor este un proiect generos si care doreste sa resolve o problema reala a acestui judet. Este un lucru bun ca el exista. Proasta capacitate de management, acum pe final de implementare, ne ingrijoreaza ca nu se va termina in conditii de eficienta pentru cetateni.
Nu dorim sa suspectam o posibila amanare intentionata a lucrarilor ce-l privesc pe constructor spre beneficiul operatorului in curs de licentiere, dar avem organe ale statului care pot investiga si aceasta suspiciune. Nu dorim ca la inaugurare, aceste autoritati sa serbeze implementarea cu succes a unui proiect de 60 mil euro cu costuri suplimentare suportate de cetateni, ca si cum singura lor treaba este sa nu aibe nici o treaba. Atragem atentia autoritatilor statului ca obligatia noatra este in primul rand fata de cetatean pentru oferirea de servicii publice decente pe masura preturilor platite….. si nu vom obosi in acest demers!”