Arhivă

Puterea: Enciclopedia grofilor. Volumul LI, judeţul Caraş-Severin (Partea a II-a). Primarul din Caransebeş: Ion Marcel Vela

Ioan Marcel Vela PNLPrimăria are mai degrabă un blog, puţin greoi structurat, primarul nu are biografie sau date personale de contact, are un blog personal, dar care nu este semnalat şi pe blogul primăriei. Declaraţiile de avere şi cele de interese sunt depuse la zi. După o activitate susţinută în mediul privat, cu precădere în cel al asigurărilor, Ion Marcel Vela a fost prefect al judeţului Caraş-Severin, viceprimar şi este la al treilea mandat de primar al Caransebeşului.

Averea

Potrivit declaraţiei sale de avere, Vela are un intravilan în Caransebeş, un teren agricol în Armeniş şi, recent, un teren în Zăvoi. Are un apartament în Caransebeş şi spune că nu are nici un autoturism. Declară un album papal de 6.000 de euro. A făcut o majorare de capital la una dintre firmele sale cu un teren de peste 34.000 de lei, are acţiuni la două firme, Alset Energy şi SC Energyweland SRL, are 30.000 de euro şi jumătate de milion de lei în active financiare.

Pe lângă indemnizaţia de primar, ce depăşeşte anual 40.000 de lei, încasează 2.500 de lei chirie pe un teren şi 1.600 de euro din dobânzi.

În declaraţia de interese trece firmele la care este acţionar, Clubul de vânătoare şi funcţia de vicepreşedinte PNL.

La braconaj

Primarul a fost recent protagonistul unui mic scandal, după ce pe bloguri a apărut informaţia că ar fi fost prins la braconaj în Pădurea din Săvârşin, alături de avocatul Lucian Teodor şi de omul de afaceri Cristian Stepanescu, alias Ştauber. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, dosarul de braconaj este confirmat, dar spun poliţiştii, în dosar nu apare şi primarul Ioan Marcel Vela, informaţie confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care instrumentează acum cazul şi care asigură că doar „avocatul şi omul de afaceri sunt parte din dosarul de urmărire penală”.

Cupolele aurite ale Catedralei Episcopale

Enciclopedia grofilor. Volumul LI, judeţul Caraş-Severin (Partea a II-a). Primarul din Caransebeş: Ion Marcel Vela

zoom

Un alt scandal de presă care l-a avut protagonist pe primarul Ion Marcel Vela a fost episodul cu cupolele aurite ale Catedralei Episcopale din Caransebeş. În anul 2011 vechea cruce a fost demontată de pe cupola Catedralei. În locul ei a fost ridicată, cu ajutorul unei macarale, crucea poleită cu aur de 24 de carate. Ea a fost sfinţită de un sobor de preoţi, în frunte cu Lucian, Episcopul Caransebeşului. Obiectul a costat 15.000 de euro şi a fost donat de către primărie şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Atunci i-a fost reproşat primarului că risipeşte banii pe fiţe preoţeşti. Puţin mai târziu primăria a cerut Episcopiei să doneze o clădire în care funcţiona biblioteca municipală, pe care Episcopia nu a vrut să o doneze, ci intenţiona să o vândă primăriei, moment la care iarăşi i-a fost reproşată primarului susţinerea financiară consistentă pentru Episcopia Caransebeşului.

Finanţarea lui Tudor Chiuariu

Enciclopedia grofilor. Volumul LI, judeţul Caraş-Severin (Partea a II-a). Primarul din Caransebeş: Ion Marcel Vela

zoom

România Curată i-a reproşat lui Ion Marcel Vela finanţarea lui Tudor Chiuariu, coleg de partid. „Fost ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a semnat în 2010 şi 2011 patru contracte de asistenţă juridică cu primarul şi Consiliul Local din Caransebeş, pentru care a primit 3.200 de euro. Anul trecut, el a câştigat de la casa sa de avocatură “Chiariu & Asociaţii” suma de 380.000 lei”. Contractele s-au repetat şi în ultimii ani, Marcel Vela devenind naşul de cununie al lui Chiuariu cu deputata Valeria Schelean, copreşedinta filialei Caraş-Severin a PNL, alături de Marcel Vela.

Drona căzătoare

Nici flotila de drone achiziţionate de Primăria Caransebeş din fonduri europene nu a scăpat de critici, după ce una dintre drone a căzut în apele râului Timiş şi a fost găsită abia după câteva săptămâni, chiar în timpul unor căutări ale unei persoane bănuite că s-ar fi înecat în râul Timiş.

Şi Uniunea transportatorilor a organizat un protest în Caransebeş faţă de taxa de tranzit stabilită de primărie pentru vehiculele de transport. Cu toate acestea, Marcel Vela s-a impus şi ca un susţinător al culturii, un apropiat al unor personalităţi precum Ştefan Popa Popas, Mircea Dinescu, un temerar al fântânilor arteziene sau ornamentale – Caransebeşul are peste 50! –, al parcurilor de sculptură şi al iniţiativelor de aventură extremă, primăria fiind sponsor al expediţiei lui Coco Galescu şi Romeo Dunca la Polul Nord şi Polul Sud.

Este distins cu o diplomă de merit de către Papa Benedict şi cu crucea patriarhală, primită chiar de la Patriarhul Daniel, cu ocazia sfinţirii Catedralei Episcopale din Caransebeş.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts