Breaking News
Home / Arad / Familia Telbis, stenograme și declarații halucinante

Familia Telbis, stenograme și declarații halucinante

Tribunal justitie parchet magistarti judecatori procurori (5)Familia Telbis a luat minciuna în braţe

Doctorul Sebastian Telbis a refuzat să recunoască acuzaţiile în debutul urmăririi penale iar judecătoarea inventează motive

În motivarea sentinței prin care se dispune confiscarea extinsă a averii familiei Telbis se mai menționează faptul că : ,,dispunând astfel instanța va înlătura susținerile inculpatului, potrivit cărora sumele de bani pe care le deține ar proveni din vânzări anterioare a unor apartamente( în anul 2007, respectiv 2013) și a unui garaj( în anul 2011) pentru care a obținut suma de 106.600 euro și 20.000 de lei, plus veniturile salariale realizate împreună cu soția sa, întrucât și în aceste condiții sumele de bani și bunurile dobândite depășesc cu mult încasările din vânzări și venituri salariale, instanța având în vedere toate proprietățile dobândite de inculpat împreună cu soția sa , respectiv un număr de 15 proprietăți( apartamente, terenuri, etc) cu privire la care nu se poate dispune confiscarea extinsă, bunurile fiind dobândite anterior datei de 19.04.2012.”
În perioada 2011-2014, dr. Telbis Sebastian a achiziționat din sumele de bani obţinute din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2011 – 2014, bunuri mobile şi imobile,unele și pe numele fiicei sale, cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acestor venituri, în condiţiile în care fiica acestuia nu realiza niciun venit din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole şi nici venituri de natură salarială, fiind studentă la data comiterii faptelor.
Tribunalul Caraş-Severin judecă deja procesul de confiscare extinsă a averii familiei Telbis iar Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timișoara în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către fostul judecător Luminiţa Telbis împreună cu soțul, în perioada exercitării funcției publice.

În fapt, iniţial, doctorul nici nu recunoscuse că ar fi luat mită. În prima sa declaraţie dată procurorilor Sebastian Telbis scria: „Nu am primit sume de bani de la pacienţi. Doresc să fiu confruntat cu persoanele care au fost menţionate în procesul verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii mele de suspect”, asta în condiţiile în care aproape 300 de martori, pacienţi ai săi, recunoşteau că au dat şpagă. Abia când i-au fost prezentate probele video şi înregistrările ambientale, a fost ceva mai maleabil, mai ales că din acest dosar a fost disjuns şi unul în care senatorul dr. Iosif Secăşan recunoştea complicitatea la luare de mită a doctorului Telbis, după ce a fost înregistrat cu pădurarul Moza şi a fost filmat chiar când se uită în plic pentru a se asigura că sunt 200 de euro, aşa cum stabilise iniţial cu Moza şi Telbis. De altfel anul trecut medicii Telbis, Ungur, Cenda, Lucia Turcu, Felician Fara, Petru Rus, Florica Ungur şi Marian Sorca au avut telefoanele ascultate, tocmai pentru a sesiza toate posibilele fapte de corupţie din sistem. Procurorii Parchetului General au reţinut „preocuparea doctorilor Cenda şi Ungur în a îndruma pensionarii către cabinetul dr. Telbis Sebastian, aceştia la rândul lor fiind cointeresaţi material în întocmirea fictivă a dosarelor medicale”, cel mai probabil cei trei împărţind sau primind măcar comisioane din şpăgi.
Procurorii au reţinut şi reaua credinţă a judecătoarei Luminiţa Telbis căci, după ce au cerut lista cu imobilele proprietate a familiei Telbis la primăriile din Reşiţa şi Timişoara „unele dintre imobile nu sunt menţionate în declaraţiile de avere a mastratului, existând indicii că acestea au fost dobândite cu banii rezultaţi din infracţiunile de luare de mită săvârşite de către Telbis Sebastian”. Cu alte cuvinte, judecătoarea a fost în tot acest timp complice la faptele de luare de mită ale soţului său, pe care a şi încercat să le ascundă!
Culme tupeului, pensionată imediat după arestarea soţului său, Luminiţa Telbis a cerut câteva luni mai târziu CSM reîncadrarea sa ca judecător la Tribunalul Caraş-Severin. Iar Colegiul de Conducere al Tribunalului Caraş-Severi chiar i-a avizat favorabil cererea de reîncadrare, deşi presa vuia încă de pe atunci despre afacerile murdare ale familiei Telbis. (http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/02_12_2014__70850_ro.PDF) Doar că CSM a socotit că nu este oportună această cerere, deoarece Instanţa avea vacant un singur post de judecător, iar gradul de încărcare cu dosare pe judecător nu justifica o asemenea măsură excepţională. Puţin mai târziu, judecătoarea şi fiica sa apăreau în faţa foştilor colegi în dosarul de confiscare extinsă a averii. Implicarea judecătoarei în afacerile murdare ale soţului său sunt evidente. „Din înregistrările telefonice a reieişit faptul că în data de 27 februarie 2014 soţii Telbis Sebastian şi Luminiţa au achiziţionat un apartament în Timişoara cu preţul de 65.000 de euro, bani care au fost achitaţi în numerar şi nu prin virament bancar” reţin procurorii.
În discuţia telefonică Luminiţa Telbis îl sună pe soţul său Sebastian Telbis revoltată că notarul a acceptat cererea celor care vindeau apartamentul de a primii banii prin bancă, deşi soţii Telbis au spus clar că vor plăti cash, pentru a nu lăsa urme:

Telbis Sebastian: Da
Telbis Luminiţa: Auzi? M-o sunat Maria Lepădat
TS: Da?
TL: că… proştii ăştia-s la ea acolo şi au pus… au zis că lu Maria că ei nu vor să primească banii decât în cont la PIREUS şi…
TS: Unde?
TL: la PIREUS
TS: Păi şi care-i problema?
TL: Da, păi nu ştiu care-i problema că a trebuit să o … pe Maria Lepădat, ştii? Putea să ne sune, să ne spună nouă…
Cu toate acestea, în răspunsul trimis Comisiei de Integritate din cadrul ANI judecătoarea Telbis făcea pe victima: „În perioada 1991-2014 am obţinut venituri de 805.789 de lei. Referitor la inadvertenţele din declaraţia de avere precizez că nu am avut cunoştinţă de existenţa tuturor achiziţiilor făcute de soţul meu. Această stare de fapt este urmare a faptului că aproximativ de prin anul 2000 relaţia noastră de căsătorie s-a deteriorat irememdiabil, singura noastră comunicare fiind în legătură cu creşterea, educaţia şi asigurarea unor venituri fiicei noastre, motiv pentru care am acceptat ca soţul meu să dispună şi de veniturile mele” minte cu neruşinare judecătoarea. De fapt, şi legea pe care un judecător e musai să o ştie o dezarmează căci, la cumpărarea unui apartament, ambii soţi semnează contractul de vânzare-cumpărare, ambii soţi erau înregistraţi la primărie şi firmele de utilităţi, deci…
Fără jenă, însă, Luminiţa Telbis continuă cu minciunile: „În legătură cu banii existenţi în casă precizez că provin din vânzarea unui apartament în noiembrie 2013, (care iarăşi nu apar în declaraţiile de avere, cu menţiunea că cea din 2014 lipseşte cu desăvârşire n.n.), din economiile mele şi ale soţului. Cunosc că soţul meu avea intenţia de a începe construcţia unui dispensar policlinic, motiv pentru care a economisit şi a făcut un împrumut. A păstrat banii în casă (bani nedeclaraţi, iarăşi, în declaraţia de avere, unde trebuie trecuţi şi banii cash n.n.) pentru a demara lucrări, pentru diverse plăţi de materiale şi, la final, pentru achiziţia de aparatură medicală” scrie judecătoarea tupeistă. Procurorii au verificat „la data de 17.06.2014 prin adresa 25124/G/II/17.06.2014 Biroul de Credite cerând situaţia creditelor familiei Telbis” iar răspunsul a fost simplu „nu există credite”. Familia a depus la dosar şi un contract de credit din 2 III 2007 cu Ciomag Anica Gabriela, credit ce nu apare în nici o declaraţie de avere şi nici la Fisc, acolo unde trebuia declarat şi impozitat, contract fals ce pretindea un împrumut de 100.000 de euro. De altfel, numele acestei femei, Ciomag Anica Gabriela, apare şi în dosarul înşelării omului de afaceri Puiu Cenda, nimeni altul decât mediatorul penal care acum se cheamă Ghinea Anica Gabriela. Inspectorii ANI nu au ţinut la asemenea aranjamente şi au sesizat imediat Comisia de Integritate de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, pentru o sumă de 1.201.624 de lei care nu poate fi justificată.

About cristian.frant

Check Also

Orban, despre imaginile cu bolnavii de la Spitalul din Reşiţa: Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple

Premierul Ludovic Orban susţine că preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, liberalul Romeo Dunca, ceruse dezafectarea Staţionarului …

Lasă un răspuns