Lucian DolcuProcurorul Lucian Dolcu a avut o pledoarie de excepţie în privinţa condamnării lui Ionesie Ghiorghioni descriind perfect sistemul corupt ce administra judeţul Caraş-Severin

Pledoaria procurorului DNA Lucian Dolcu în momentul concluziilor procesului pe fond al lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin prin în flagrant în timp ce lua mită descrie perfect caracatiţa corupţiei din judeţ, dar şi complicitatea morală a magistraţilor care, prin pedepse foarte mici, nu fac altceva decât să întărească ideea că în România, dacă furi suficient de mult, scapi cu câteva luni de puşcărie şi rămâi cu banii.
Dolcu l-a condamnat dur pe Ghiorghioni, pe care l-a descris ca pe un baronet local, care îşi băga mâna cât de adânc dorea şi ori de câte ori îi poftea sufletul în resursele şi banii publici ai judeţului.
„Deşi a afirmat că acest nepot [Ghiorghioni Cosmin coinculpat n.n.] îi este ca un fie – ipocrizie maximă – l-a crescut de mic dar l-a sacrificat pentru a nu fi el prins, l-a folosit pe post de „săgeată” în activitatea infracţională, dovedind un cinism maxim. Referitor la autorul acestei infracţiuni, Ghiorghioni Ionesie aţi avut azi în faţa dumneavoastră un autor care, departe de a-şi asuma faptele, a mimat o persoană bună, interesată de buna gestionare a resurselor judeţului. A încercat, în mod halucinant, să vă prezinte dialoguri care nu au avut loc! Probele nu au fost contestate! Este lipsit de orice echivoc ceea ce s-a întâmplat. Vorbeşte despre o conspiraţie: a inducerii noastre în eroare de familia denunţătorului şi de angajaţii de la Consiliul Judeţean, cu toţii fiind autorii unei conspiraţii împotriva sa.
În realitate nu este aşa! A profitat de funcţia de la Consiliul Judeţean pentru folosul personal, dar şi al cercului său de interese! Spune în discuţiile cu denunţătorii că „politica se face cu costuri”, cumva să înţeleagă denunţătorii că dacă nu ar avea obligaţii faţă de partid, el nu ar cere bani. Azi spune că, de fapt, erau bani de tratament!
Cele mai importante lucrări ale Consiliului Judeţean Caraş-Severin au fost atribuite cu totul discreţionar, în funcţie de interesele personale ale lui Ionesie Ghiorghioni.
Negocia în funcţie de interesele sale private. Negocia cu firma denunţătorilor sau cu alte firme faţă de care s-a disjuns dosar, în funcţie de interesul personal!
Mereu eram persiflaţi de avocaţii apărărilor când invocam interesul public în arestarea sau condamnarea unora ca aceştia. Iată că realitatea acestor zile dovedeşte că am fost persiflaţi şi acuzaţi că folosim oprobiul public tocmai fără sens. Căci el se manifestă acum clar. Corupţia epuizează rezervele acestei societăţi nu numai pentru că persoane rapace îşi însuşesc sume colosale de bani, corupţia secătuieşte această societate şi printr-un efect mai pervers: prin numirea în funcţii publice a unor persoane care să nu le dea emoţii celor care îi numesc. Atunci când numeşti fiul unui şofer într-o funcţie importantă, cu acces direct la achiziţiile publice, ştiind că a fost numit doar pentru că este fiul şoferului, îţi asiguri astfel interesele de deturnare a procesului de achiziţii publice, în folos propriu, fără ca tu să fi afectat direct. Este doar un joc ipocrit de imagine!” a răbufnit în sală procurorul DNA cu referire directă la Marius Andriţoi, directorul executiv interimar al Direcţiei pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Marius Andriţoi fiind fiul lui Ion Andriţoi, şoferul autoturismului de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin folosit de preşedintele Sorin Frunzăverde.


Mai mult, Lucian Dolcu a subliniat că acesta nu este primul caz de corupţie din Caraş-Severin, dar că nu s-a învăţat nimic din aceasta, se dau pedepse mici şi oarecum fac tot efortul acesta anticorupţie inutil. „N-a înţeles nimic inculpatul Ghiorghioni şi alţii ca el din ceea ce i s-a întâmplat lui Ianăş Roşeţi! A înţeles doar să fie mai precaut, să dea televizorul mai tare sau să iasă pe hol ori să-şi sacrifice nepotul. Dar, nu a înţeles să se oprească! Iar Ianăş Roşeţi a executat un an de închisoare, a rămas cu tot ce a reuşit să fure şi asta e! Pentru că pedeapsa e modică, nu îşi produce efectul! Este o complicitate morală a sistemului judiciar care nu înţelege să iasă din formalism şi devine un fel de complice!
Vă solicit pentru Ghiorghioni Ionesie pedepse ferme, spre maximum, pentru cele două infracţiuni, iar ca efect al sporului pentru concursul de infracţiuni, cred că 10 ani de închisoare ar reflecta atitudinea infracţională. De asemenea cerem confiscarea celor 200.000 de lei” a spus procurorul DNA reuşins să-l înmărmurească pe Ionesie Ghiorghioni, care se aştepta la o condamnare cu suspendare.
Adevărul este că întregul grup infracţional din sfera lui Sorin Frunzăverde, ajuns pe masa Instanţei, au primit fie pedepse foarte mici, cum este cazul lui Ianăş Roşeţi sau al lui Iancu Simion Simi, fie li s-au aprobat destul de greu justificat strămutări de dosare, cum este cazul lui Anculia sau Chebuţiu, pentru ca opinia publică să piardă legătura cu dosarele şi să poată instanţele să judece exact cum spunea procurorul Dolcu doar formalist. Să mai spunem că cei doi inculpaţi din dosarul UCMR, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, sunt liberi, deşi au devalizat o uzină de interes strategic? Că instanţele au renunţat, rând pe rând, la arestul preventiv, la arestul la domiciliu şi până şi la controlul judiciar, deşi situaţia lor în dosare nu s-a simplificat defel ci s-a complicat şi mai mult?!
Şi exact aşa cum anticipa procurorul anticorupţie, vineri seara peste o mie de reşiţeni au mărşăluit în stradă, strigâd repetat „Jos Frunzăverde!” sau „Frunzăverde cu ai lui să plătească tot!”. După ora 20, sute de reşiţeni şi-au legat tricolorul pe spate şi au ieşit în piaţă. Au stricat isteria „suporterilor” – care la un moment dat au ajuns să strige şi obscenităţi – şi au strigat ce-i doare cu adevărat pe reşiţeni: „Demisia!”. Au strigat împotriva lui Frunzăverde, au strigat împotriva corupţiei şi a şpăgii, au strigat pentru un viitor mai bun, pentru meritocraţie şi pentru România Mare. În jurul orei 21, în sens invers celor petrecute la Revoluţia din 1989, cei prezenţi la miting au plecat din Piaţa 1 Decembrie 1918 a Reşiţei, pe jos, în marş spre cartierul Govândari, cealaltă extremitate a municipiului reşedinţă de judeţ. Proteste au fost şi la Caransebeş, Bocşa şi aproape în toate oraşele, dar şi în unele sate din judeţ.

„Protestăm în speranţa că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla. A trebuit ca ei să închidă ochii, pentru ca noi să-i deschidem. La această nenorocire au dus corupţia şi sistemul bolnav creat de politicieni’, a spus unul cei care s-au aflat în Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa.Tinerii spun că vor dizolvarea Parlamentului, vor tehnocraţie şi oportunităţi pentru tineri. În opinia lor, schimbarea trebuie făcută de către tineri, pentru că ei sunt cei care au viitorul în faţă. Totodată, protestatarii sunt de părere că demisiile care au avut loc până acum nu sunt îndeajuns pentru a începe o altă etapă, din care să dispară corupţia.În piaţa centrală din Reşiţa s-a scandat ‘Nu mai vrem corupţie!’, ‘Corupţia ucide’, ‘România, România’, ‘Vrem să salvăm România’, ‘Nu vrem să plecăm din ţară!’. La toate acestea, au adăugat şi revendicări locale, precum „Ne vrem universitatea înapoi”. De asemenea, s-a cântat Imnul ţării, ‘Deşteaptă-te române’.Toţi cei care au venit în centrul civic au aprins şi câte o candelă în memoria celor mult prea tineri, plecaţi dintre noi, în tragedia din Clubul Colectiv.Protestatarii au primit autorizaţie din partea Primăriei Reşiţa, pentru vineri, începând cu ora 20,00, pentru miting, iar înainte de ora 22,00 acţiunea s-a şi încheiat.Vineri a fost prima zi în care reşiţenii au ieşit la proteste, chiar dacă în serile trecute au mai fost încercări, numărul celor prezenţi nefiind însă mai mare de 30 de persoane.

Leave a reply