De ce suntem cu toţii complici şi vinovaţi pentru morţii de la Colectiv
Numărul morţilor şi răniţilor creşte în fiecare zi, dar cel al vinovaţilor este şi acum la nivelul zero. Nu este nici măcar un suspect în acest dosar…
Chiar în timpul redactării acestui articol a fost revizuit numărul persoanelor decedate în incendiul de la Clubul Colectiv, care a ajuns la 29, după ce o tânără de 25 de ani de la Spitalul de Arşi a pierdut lupta cu viaţa şi o alta de 31 de ani de la spitalul Bagdasar Arseni a încetat, de asemenea, lupta.
Poate titlul şochează puţin, dar el este foarte realist. Într-o ţară a şpăgii, toţi şpăgarii sunt vinovaţi. Acum v-am scandalizat cel mai tare! „Eu nu am dat niciodată şpagă” o să ziceţi majoritatea dintre voi. Şi admit că este foarte corect. Dar, oare, nu de atâtea ori fiecare dintre noi am fost complici la astfel de fapte. Complici în sensul că le-am văzut, le-am ştiut, dar nu le-am denunţat!
„Asta nu e treaba mea, e treaba celor ce dau/iau şpagă!” Fals! Înstr-o ţară orice afectează comunitatea este treaba comunităţii. Deci este şi treaba noastră şi, dacă am tăcut, am contribuit la această situaţie. Câţi nu am dat o atenţie la doctor, ceva la angajare, un giga cadou şefului sau ceva în talon când am luat permisul ori când am trecut frontiera? Aproape fiecare dintre noi a avut cel puţin un asemenea episod de şpagă în viaţa lor. Pentru că sunt teste pe care Dumnezeu ni le dă, căci vrea să vadă cum ne poziţionăm pe bune în lumea şi societatea aceasta.
Jurnaliştii au descoperit deja recent, după studiul dosarului de autorizare al firmei de la Clubul Colectiv că, patronii localului, declaraseră pe proprie răspundere că locaţia desfăşoară activităţi pentru maxim 80 de persoane! De ce?, pentru că până la 100 de persoane nu se cere un dosar mai complex de autorizare, dosar ce ar include inclusiv o amplă verificare de la ISU, cu plan de situaţie şi de evacuare, cu personal PSI şi alte asemenea măsuri care, dacă ar fi existat vineri, nu am fi vorbit de zeci de morţi şi sute de răniţi.
Recent Primăria Sector IV a şi controlat unitatea, pe care au sancţionat-o contravenţional. Oare nu au văzut afişul cu concertul păcătos de vineri? Oare nu s-au uitat pe dosar? Să vină şi să spună: „Hopa! Aveţi declarate 80 de locuri, ce e cu afişul acesta pentru concert? Vă suspendăm concertul şi vă închidem temporar localul, până vă rezolvaţi toate problemele”: Dar nu acesta a fost răspunsul inspectorilor Primăriei. S-au mulţumit să se acopere parţial cu o sancţiune şi au plecat. Şi EU mă îndoiesc că au plecat cu mâna goală…
Aici este problema. Cine are afaceri în Bucureşti înţelege că este imposibil ca în doi ani (deci peste 700 de zile) să nu fi călcat de controale. Nici nu apuci să dechizi bine şi sunt toţi pe tine! E clar că acel club a fost controlat de toţi. Şi, iarăşi, se ştie că pompierii vin printre primii! Eu personal bănuiesc că au fost controlaţi cei de la Clubul Colectiv de toţi, inclusiv de ISU, dar, probabil, cum trăim în ţara în care şpaga rezolvă totul…
Şi şpaga nu trece de la sine, îşi ia propriul tribut, tribut de sânge, de viaţă. Să nu cumva să vă lăsaţi furaţi de cifra de 29. Arsurile sunt probleme grave care vor recidiva în timp. Numărul morţilor va fi mult, nedorit mai mare, este doar o chestiune de timp.
Toate astea au fost posibile pentru că în România se dă şpagă, se tace când se vede că se dă şpagă ba chiar se încurajează să se dea şpagă! Aşa că, data viitoare când vezi că se dă şpagă gândeşte-te la morţii de la Colectiv şi la vina TA pentru moartea lor…
Solidaritatea face România puternică
Directorul Spitalului de Arşi din Bucureşti a declarat în briefingul de presă din această diminaţă că una dintre familile celor răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti a cerut transferul rănitului la un punct spitalicesc din afara ţării.
„Este un drept al lor, noi nu putem decât să îi ajutăm, au acest drept şi noi nu ne putem opune” spunea medicul manager. O echipă de medici chirurgi plasticieni din Israel a venit să opereze în mod de solidaritate în România. Ministrul Bănicioiu spune că au venit astfel de oferte şi din Germania, din Franţa şi că „nu este nici o diferenţă între medicii care au venit şi mediicii de aici” a spus Nicu Bănicioiu, ministrul sănătăţii.
În paralel au apărut mai multe declaraţii ale unor servicii private de ambulanţă, unul având sediul chiar la câteva sute de metrii de Clubul Colectiv, care au spus că şi-au oferit serviciile de a interveni gratuit la acest caz, dar nu au fost acceptaţi. Ei spun că nu se putea lua legătura cu ISU, cu nimeni de la IGSU, dar că dispecerul ambulanţei private a luat legătura cu dispecerul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi şi-au oferit serviciile, însă nu au fost acceptaţi.
Este ştiut deja că foarte mulţi răniţi de la incendiul din Clubul Colectiv au ajuns la spital aduşi de prieteni cu maşinile personale, căci ambulanţele Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi autospecialele SMURD nu mai făceau faţă.