foto WWF

foto WWF

Populaţia de zimbri din rezervaţia de la Armeniş, judeţul Caraş Severin, a ajuns la 30 de exemplare, programul de eliberare a animalelor în sălbăticie urmând să continue încă cel puţin cinci ani, a anunţat, vineri , Csibi Magor, directorul WWF România.

El a precizat, cu ocazia unei acţiuni de observare a zimbrilor organizată la Armeniş, că populaţia actuală este formată din 28 de exemplare adulte, provenite din cele două repopulări din 2014 şi 2015, cărora li s-au adăugat, în ultimele luni, doi pui. „Este un proiect care va continua încă cinci ani, eu sper că şi mai mult, până vom ajunge la o populaţie de 300 de zimbri”, a spus Csibi Magor.

El şi-a amintit şi de momentul aducerii primului zimbru la Armeniş. „Pentru mine, cel mai important moment a fost când s-a deschis primul camion şi după 20 de minute a ieşit primul zimbru. Să vezi o specie care e dispărută de foarte multă vreme cum revine, este un moment pe care un conservaţionist este impresionant”, a mai spus reprezentantul WWF România.

Potrivit managerului de proiect Adrian Hăgătiş, o importanţă deosebită a fost acordată implicării populaţiei locale. „Folosim zimbrul ca pe o specie simbol, prin care putem să ajutăm conservarea şi la o scară mai mare. (…) Acest proiect a început de mai bine de trei ani (…), fiind un model de conservare care implică de fapt şi dezvoltarea comunităţilor locale”, a spus Hăgătiş.

La evenimentul de la Armeniş au mai fost prezenţi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel.
„Este important să reuşim să integrăm şi populaţia într-un astfel de proiect, un proiect de cunoaştere a ce înseamnă să trăieşti într-un mod curat, într-un mod natural. (…) Ar trebui să lucrăm şi la partea legislativă pentru integrarea zimbrilor, (…) la nivelul Ministerului Mediului vom lucra în perioada următoare pentru implementarea şi punerea în funcţiune a Agenţiei Naţionale de Arii Protejate, în care şi partea aceasta de resălbăticire trebuie să fie promovată”, a declarat Graţiela Gravrilescu.

Ambasadorul Marii Britanii a apreciat, la rândul său, importanţa pe care o are zimbrul în tradiţia românească. „Pentru România, zimbrul a fost întotdeauna un animal emblematic, se vede imaginea zimbrului peste tot (…) şi sper că prin acest proiect vom putea să vedem zimbri vii în România, nu doar imaginea lor”, a spus diplomatul britanic.

O turmă formată din 14 zimbri a ajuns în luna iunie în Munţii Ţarcu, judeţul Caraş-Severin, animalele intrând într-un proces de adaptare treptată, până la eliberarea în sălbăticie. Anterior, în anul 2014, 17 zimbri, proveniţi din centre de reproducere şi grădini zoologice din toată Europa, au fost relocaţi în Munţii Ţarcu.

Rewilding Europe şi WWF România, împreună cu partenerii locali, naţionali şi internaţionali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpaţii Meridionali şi la refacerea unei populaţii sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaţilor.

Zimbrul, o dată reintrodus cu succes, iar habitatul lui conservat în mod eficient, va ajuta la menţinerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permiţând proceselor naturale şi resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură. AGERPRES / (AS – autor: George Onea) www.agerpres.ro

Leave a reply