DNA va disjunge cercetările pentru alte posibile activități infracționale în cazul lui Ghiorghioni. Vizaţi: Rof şi Maxagro

DNA va disjunge cercetările pentru alte posibile activități infracționale în cazul lui Ghiorghioni. Vizaţi: Rof şi Maxagro

Arabela si GhiorghioniProcurorii anticorupție urmează să dispună disjungerea cercetărilor pentru alte posibile activități infracționale în cazul vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, trimis deja în judecată în stare de arest preventiv pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență în favoarea omului de afaceri Paul Valentin Armașu, conform informațiilor din rechizitoriul întocmit de DNA.

Noua cauză va viza posibila activitate infracțională ce ar fi fost desfășurată de către doi oameni de afaceri, în baza unor înțelegeri cu Ionesie Ghiorghioni.

„Referitor la posibila activitate infracțională ce ar fi fost desfășurată de către numiții ‘Rof’ și ‘Iancu’, administratori ai altor societăți comerciale, în legătură cu propriile înțelegeri infracționale dintre ei și inculpatul Ghiorghioni Ionesie, urmează a se dispune disjungerea cauzei, întrucât se impune a se efectua multiple verificări de scripte și audieri de persoane, ce ar afecta celeritatea desfășurării procedurilor judiciare în prezenta cauză”, se menționează în rechizitoriu.

Numele lui „Rof” (omul de afaceri Remus Rof — n.r.) și al lui „Iancu” (Ianco Zifceak, administrator al societății MaxAgro — n.r.) apar în mai multe discuții pe care Ionesie Ghiorghioni le-a avut cu martora Adina Armașu, soția omului de afaceri Paul Valentin Armașu, denunțător în dosar.

Într-o conversație care a avut loc la data de 9 ianuarie în biroul său, Ghiorghioni i-a dat asigurări martorei că va continua să sprijine interesele financiare ale firmei sale în cadrul licitațiilor aflate în derulare la CJ Caraș-Severin pentru servicii de deszăpezire, cerându-i în schimb „să renunțe la prestarea anumitor servicii în domeniul infrastructurii rutiere în favoarea numitului ‘Rof’, persoană aflată în sfera sa relațională, astfel încât să-i asigure de lucru firmei acestuia”.

Cu altă ocazie, vicepreședintele CJ Caraș-Severin s-a arătat deranjat de faptul că Adina Armașu intenționa să conteste o licitație câștigată de o firmă a lui Remus Rof.

„Văzând că martora ia în calcul posibilitatea contestării acelei licitații și, implicit, să ‘încurce’ interesul inculpatului Ghiorghioni Ionesie în privința efectuării lucrărilor de către persoana în al cărui interes acționa, inculpatul și-a schimbat atitudinea față de martoră, trecând de la abordarea amicală, deschisă, la o atitudine distantă, fiind vădit nemulțumit de aceste intenții ale martorei și încercând să-i impună acesteia să respecte înțelegerile frauduloase pe care i le-a propus înainte de licitație”, se arată în rechizitoriu.

Și numele celuilalt afacerist apare în mai multe discuții, în contextul în care firma administrată de acesta — MaxAgro — ar fi încasat sume importante pentru lucrări publice atribuite de CJ Caraș-Severin. Dacă inițial se arăta convins că „Iancu” se va ține de cuvânt în privința „comisionului” de 10% din valoarea sumelor încasate, ulterior Ionesie Ghiorghioni a început să aibă unele îndoieli.

„În contextul discuțiilor referitoare la procentul de 10% pe care inculpatul Ghiorghioni Ionesie impune a-i fi remis de către administratorii firmelor contractante din valoarea totală a lucrărilor, inculpatul s-a referit și la situația particulară a lui ‘Iancu’, afirmând că din discuțiile pe care le-ar fi avut cu acesta a aflat că nu ar fi făcut nicio cerere de plată, iar inculpatul ar fi dat crezare acestor susțineri ale lui ‘Iancu’ și a încercat să braveze, afirmând că dacă a fost mințit și în realitate s-ar fi încasat sume, ‘a belit-o’, iar în momentul în care martora Armașu Adina a afirmat că soțul său are documente care dovedesc contrariul, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a replicat că el nu păstrează niciun astfel de înscris compromițător care ar putea proba activitatea sa infracțională, afirmând că arde documentele și nu păstrează nici evidențe electronice, memorând ceea ce îl interesează”, se mai menționează în rechizitoriu.

Procurorii DNA Timișoara l-au trimis în judecată în urmă cu o zi, în stare de arest preventiv, pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență. În dosar a fost deferit justiției, tot în stare de arest preventiv, și nepotul acestuia, Adrian Cosmin Ghiorghioni, pentru complicitate.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013 — mai 2015, Ionesie Ghiorghioni a pretins și primit de la un om de afaceri (martor denunțător) 230.000 lei și 8.400 euro, reprezentând 10% din valoarea unor contracte de utilitate publică de întreținere a drumurilor încheiate de firma administrată de acesta cu CJ.

„În schimbul sumelor menționate, firma respectivă a fost favorizată de Ionesie Ghiorghioni, prin atribuirea contractelor, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat — unitate din structura CJ Caraș-Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții. Suma de 8.400 de euro a fost pretinsă și primită în mai multe tranșe de Ionesie Ghiorghioni, prin intermediul lui Adrian Ghiorghioni”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, pentru ajutorul acordat, Adrian Ghiorghioni a primit de la soția omului de afaceri, ca folos propriu, o cameră foto cu diverse accesorii, în valoare de circa 1.900 lei.

Sursa citată menționează că, în 25 martie, în baza unei noi înțelegeri infracționale convenite cu martorul denunțător, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca primă parte a procentului de 10% din încasările primite de firma omului de afaceri, pentru două contracte de deszăpezire încheiate în decembrie 2014.

„Diferența de 20.000 lei a fost remisă lui Ionesie Ghiorghioni la 12 mai, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui număr de 10 imobile ce aparțin celor doi până la concurența sumelor de peste 205.000 lei și 175 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Georgiana Tănăsescu)

Citeşte mai mult aici: http://ro.blastingnews.com/politica/2015/06/dna-l-a-trimis-in-judecata-pe-vicepre-edintele-consiliului-jude-an-cara-severin-00422085.html

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )