Home / Banat / VINVEST la final

VINVEST la final

VINVESTTimp de 12 ani, publicul timișorean a fost educat să iubească vinul și să-l înțeleagă: salonul se adresează cu prioritate CONSUMATORULUI FINAL, care, ulterior, la hipermarket, supermarket sau HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) va recunoaște vinurile degustate în cadrul salonului. Evenimentul în sine are la bază inițierea în arta degustării vinurilor și promovarea culturii vinului în zona de vest a țării.

Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 lansat de MADR a reunit expozanți din toate sectoarele. Alături de vin, s-au regăsit în salon vița de vie, utilaje pentru îngrijirea plantațiilor, sisteme de susținere a viței de vie și sisteme antigrindină, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinătoare, masă de selecție, presă, produse oenologice pentru fermentare și stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticlă, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere și alte accesorii pentru vin. În acest an au participat în calitate de expozanți reprezentanți din șase țări: România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia și Italia.

La deschiderea oficială ne-au onorat cu prezența Florica Chiriță — director general al Camerei de Comerț și Industrie Timiș, Marian Constantin Vasile — vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, Sorin Drăgoi — city-manager Primăria Timișoara, Dl. Segundo Rufino Delgado MONTENEGRO — Consulatul Onorific al Republicii Peru la Timișoara, Dl. Jose Miguel Vinals Arino — Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara, Dl. Rolf Maruhn — Consulatul German la Timișoara, Diana Pavelescu — secretar general al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Petre Badea — președintele juriului Concursului Național de Vinuri VINVEST, dr. Mihaly Fulop, cavaler al Ordinului Saint Vincent din Szeged, reprezentanți ai Asociației Băgrinul Alb, delegația Organizației Turistice Vîrșeț.

La ediția a 12-a a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST Timișoara expozanții au găsit cel mai potrivit loc de desfășurare și public pentru a lansa noile produse, noi brand-uri, dar și pentru a povesti succesul din spatele mărcilor recunoscute și mult apreciate. Fie că erau producători de vinuri, importatori, firme din industria vinului sau presă de specialitate, toți expozanții au depus toate eforturile ca să aducă publicului cele mai reprezentative și de calitate produse.

Salutăm prezența în premieră la Timișoara a Cramei Bunescu, unul dintre micii producători din Dealu Mare, Valea Călugărească, precum și revenirea la eveniment a producătorilor de vin Jidvei și Vie Vin Vînju Mare.

Prezența investitorilor în salon a dat un plus de valoare evenimentului. Partenerul oficial Domeniile Anastasia a fost prezent prin investitorul cramei Marin Constantin căruia i s-au alăturat și alți investitori: Ion Vlădoi, Doru Husarciuc, Eugen Seracin, Valentin Chelaru. Vasile Lungu, de la crama Agroindustriala Ceres, împreună cu oenologul Gabriel Stoica, au vizitat salonul pe parcursul a două zile.

Vineri, 3 aprilie, a avut loc prezentarea firmei Oeno Italia: Vinificarea modernă cu tehnologiile și produsele firmei. Evenimentul a fost organizat de Enorom și s-a adresat profesioniștilor.

Vizitatorii au fost mulțumiți și chiar încântați de ceea ce au descoperit în Centrul Regional de Afaceri, în perioada 3-5 aprilie, când s-a desfășurat ediția a 12-a a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST Timișoara.

Un aport deosebit l-au avut, ca în fiecare an, profesioniștii. Degustătorii experți, somelierii, oenologii, dar și personalul specializat al firmelor prezente în salon au oferit adevărate lecții de degustare și informații despre produsele expuse. Astfel că vizitatorii din delegații, jurnaliștii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi și interesante.

Salonul a fost vizitat de aproape 3 500 de oameni. Un important număr de specialiști a fost prezent la Salon. Delegații din țară, dar și din străinătate au vizitat Salonul VINVEST, unii reușind să-și găsească viitori parteneri de afaceri:

— Facultatea de Horticultură Timișoara, decan Alin Dobrei

— Facultatea de de Știinte ale Comunicării, prodecan Dana Grossek

— Facultatea de Horticultură din Oradea, prof.dr. Gheorghe Sârcă

Stațiunea de Cercetare Pietroasa, reprezentant al Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București, s-a prezentat cu primul vin universitar din România, un exemplu pentru celelalte facultăți de specialitate.

Casa Auto Timișoara a oferit atât expozanților, cât și vizitatorilor șansa de a admira și de a se informa în legătură cu mașinile pentru transport și distribuție expuse la Centrul Regional de Afaceri.

Din discuțiile cu oamenii de business reiese că în timpuri de restriște economică, prezența în astfel de evenimente este cea mai eficientă modalitate de marketing. Participarea la salon reprezintă una din cele mai bune soluții la problemele de vizibilitate și brand awarness cu care se confruntă cele mai multe companii.

Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice VINVEST, ediția a 10-a

Desfășurat în perioada 1-2 aprilie, înaintea deschiderii Salonului, Concursul VINVEST a adunat 109 probe. 30% din aceste probe au primit distincții. La decernarea medaliilor au fost invitați speciali: dr.ing. Alexandru Mihalca (scriitor a 19 cărți de specialitate), Marian Constantin Vasile, viceprședinte al Consiliului Județean Timiș, prof.dr.Ioan Nămoloșanu. S-au acordat 19 medalii de aur și 12 medalii de argint. Marea Medalie de Aur s-a acordat Cramei Budureasca pentru Noble 5 (Merlot+Cabernet Sauvignon+Fetească Neagră+Pinot Noir+Shiraz, 2012) și Cramelor Recaș pentru Sole (Chardonnay, 2014). În acest an, cu ocazia ediției aniversare, a participat și Republica Moldova.

Cea de-a 10-a editie a concursului a fost sărbătorită cu spumant brut Jidvei și vin ars Miorița, 30 de ani, de la Vincon România.

Juriul a fost compus din membrii Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Competiția a fost co-organizată de Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), iar președintele juriului a fost dr.ing. Petre Badea.

Concursul s-a desfășurat în sala de festivități a Hotelului Boavista din Timișoara, iar jurnaliștii au avut acces la informații și imagini pe parcursul desfășurării.

Publicul profesionist a putut degusta probele înscrise în concurs sâmbătă, 4 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri, după ceremonia de decernare a medaliilor.

Concursul VINVEST respectă regulamentul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) și rămâne, dincolo de discuțiile și aprecierile amatorilor, un important reper în calitatea vinurilor de pe piața românească.

Arta culinară — tinerii viitori profesioniști ai gastronomiei în Salonul VINVEST

Colegiul Economic Nitti din Timișoara a adus la ediția a 12-a a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST viitori profesioniști, cea mai tânără generație de elevi, viitori bucătari și patiseri.

Pe linia de bucătărie din Salonul VINVEST, cei tineri au arătat publicului cum se prepară diferite rețete, simple și gustoase.

Tinerii s-au întrecut pe sine și au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mâncărurilor.

Presa la Salonul VINVEST

Ediția a 12-a a Salonului VINVEST a avut o delegație de 30 de jurnaliști din presa națională. La conferința de presă au participat 40 de jurnaliști din vestul țării.

Jurnaliștii invitați au participat la o vizită de lucru la Crama Dealul Dorului de pe dealurile Silagiului, lângă Buziaș, dar și la evenimentele din salon. Aici a avut loc degustarea unor vinuri de excepție, susșinută chiar de către investitorul Doru Husarciuc.

Jurnalistii s-au întrecut în comentarii, iar profesioniștii — prof.dr. Ioan Nămoloșanu, prof.dr. Arina Antoce și ing. Ada Nămoloșanu au concluzionat după fiecare vin degustat, realizând o ierarhie a vinurilor degustate.

În delegație au fost reprezentanți ai Televiziunii Naționale de Turism (Travel Mix), ai emisiunii Lumea Satului, ai rețelei naționale de radio (Radio România Antena Satelor, Radio România, Radio România Actualități, Radio Timișoara, Radio Reșița), ai Agenției Naționale de Presă AGERPRES, ai trustului german Burda România prin redacția revistelor editate în România, ai publicațiilor naționale (Transilvania Business, Traveller Magazin, Lumea satului) ai presei de specialitate în vin (Vinuri de top, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați) ai presei de specilitate gastro și HORECA (Revista HORECA România), ai presei agricole (Catalog pentru agricultori, Agro Info, Ferma, Lumea Satului), ai presei de turism (Turism-Horeca-Calatorii, Bucharest What Where When, Bucharest Nightlife, Timișoara What Where When, www.calatoriaperfecta.ro ) ai publicațiilor economice, alături de jurnaliști din Timișoara (Televiziunea TVR Timișoara, Europa Nova TV, Ziua de Vest, www.livetimisoara.ro, Agenția de Presă Mediafax, Agenția de Presă Inforama) .

În delegație au fost și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism și ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Prezența jurnalistului Florin Albu Dr. Travel cu un studio a făcut posibilă intervierea investitorilor datorită cărora viticultura și vinificația a evoluat considerabil în ultimii ani.

Au fost lansate cărțile În căutarea lupilor tineri-după 10 ani și Cine lasă ușile deschise în turism? sub semnătura jurnalistului de turism cu experiență de o viață, Marian Constantinescu.

Pictorul Mihai Teodor Olteanu și pictorul Adrian Marius Sabău au fost prezenți cu expoziții de pictură pe tema viței de vie și nu numai.

Andreas Antik a completat imaginea vinului cu antichități și bijuterii de mare valoare, proprietarul fiind un vechi iubitor al celorlalte ediții VINVEST, la care a fost prezent în fiecare an.

About cristian.frant

Check Also

Peste 100 de producții din 40 de țări vin anul acesta la Simfest, toate continentele sunt reprezentate

Un număr de 118 producții din 40 de țări concurează pentru marele premiu al ediției …

Lasă un răspuns