
156 de ani de la Unirea Principatelor Române
„Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”.
Fragment din Discursul lui Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859
Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
https://www.facebook.com/mapn.ro
Liderul PNL Moldova Nouă, Adrian Torma, a postat și el un mesaj pe pagina de socializare, referitor la semnificația acestei zile:
Astăzi se împlinesc 156 de ani de la marele eveniment al istoriei noastre – Unirea Principatelor, cunoscuta ca „Mica Unire”!
Unirea Principatelor reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Tara Românească şi este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul celor 2 principate.
Sa fim mereu „uniti-n in cuget si-n simtiri”, sărbătorind aceasta zi cu mândrie in suflet, dragi romani de pretutindeni!
Sa învățăm de la istoricii noștri ca doar uniti putem schimba raul in bine!
Sa luam aminte prima strofa din cântecul patriotic dedicat Unirii Principatelor Romane de la 1859:
„Pe-al nostru steag e scris unire,
Unire-n cuget și simțiri
Și sub măreața lui umbrire
Vom înfrunta orice loviri.”