vremeVremea va fi mai caldă decât în mod normal în majoritatea regiunilor țării, în următoarele zile, o ușoară răcire urmând să se înregistreze după data de 20 decembrie, anunță meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 15-28 decembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

În Banat, pe un fond de vreme caldă pentru a doua jumătate a lunii decembrie, temperaturile maxime vor avea o scădere de la 11 grade la 5 grade în prima parte a intervalului, iar pe 20 decembrie vor reveni la 11 grade. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne vor fi de 4…7 grade, ușor mai ridicate decât mediile multianuale ale perioadei. Temperaturile minime medii vor fi cuprinse, în prima săptămână, între 1 și 4 grade, iar între 22 și 28 decembrie vor fi apropiate de pragul de îngheț. În intervalele 16-18 decembrie și 21-28 decembrie temporar se vor semnala precipitații în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

În Crișana, deși în următoarele zile vremea se va răci treptat, temperaturile maxime se vor menține peste valorile normale, media lor ajungând pe 18 decembrie la 4 grade. Apoi, până pe 20 decembrie maximele vor crește din nou, atingând o medie regională de 10 grade. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, urmând a se încadra între 3 și 6 grade. Media temperaturilor minime nocturne va fi între 1 și 3 grade până pe 21 decembrie, iar în a doua săptămână va scădea ușor, situându-se între—2 și 0 grade.

Între 16 și 18 decembrie și, temporar, în intervalul 20-28 decembrie, va fi destul de ridicată probabilitatea de apariție a precipitațiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

Pentru regiunea Transilvaniei, vremea va fi ușor mai caldă decât normalul pentru această perioadă în prima săptămână, când media temperaturilor maxime va fi, în cele mai calde zile, de 7…8 grade. În 18 decembrie, această medie va scădea spre 2 grade, valoare în jurul căreia se va menține până la sfârșitul intervalului. Temperaturile minime medii vor crește treptat în cursul primei săptămâni, de la—4 la 0 grade, apoi vor fi în scădere spre—4 grade.

În intervalele 16-18 decembrie și 21-28 decembrie temporar se vor semnala precipitații slabe, mixte, favorizând pe arii restrânse producerea poleiului.

În Maramureș, vremea se va răci treptat până pe 18 decembrie, apoi va urma o scurtă încălzire, iar între 21 și 28 decembrie temperaturile vor evolua în limite apropiate de normalul perioadei. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 9…10 grade în cele mai calde zile, dar se va situa în jur de 2 grade pe 18 decembrie și pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Valorile medii termice nocturne vor avea variații reduse, între 0 și 2 grade în prima săptămână, iar apoi, până pe 28 decembrie, se vor menține negative, în jurul a—3…-2 grade.

Începând cu 16 decembrie, aproape zilnic vor fi precipitații slabe, mixte și, local, condiții de polei.

În Moldova, în condițiile unui regim termic apropiat de normalul celei de-a doua jumătăți a lunii decembrie, în zonele joase, local, ceața poate persista. Media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 3 și 6 grade până în 19 decembrie, apoi va urca la 8 grade, iar în a doua săptămână va reveni rapid la 3 grade, valoare ce se va menține până la sfârșitul intervalului. Temperaturile minime vor fi permanent negative, în cele mai calde nopți media lor fiind de—1…0 grade, iar în cele mai reci, de—4…-3 grade.

Mai ales în intervalul 20-28 decembrie, vor fi posibile precipitații slabe, mixte și, pe arii restrânse, se va semnala polei.

În Dobrogea, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Temperaturile maxime vor avea variații de la o zi la alta, îndeosebi în prima săptămână. Astfel, media lor va fi de 11…12 grade pe 17 și 20 decembrie și de 6…7 grade pe 16, 18 și 19 decembrie. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne se vor încadra între 5 și 8 grade și vor fi ușor mai ridicate decât mediile multianuale ale ultimei decade a lunii decembrie. Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime nocturne vor fi predominant pozitive, cu o medie cuprinsă între 0 și 3 grade. În unele dimineți și nopți, pe arii restrânse vor fi condiții de ceață.

Pe 17 decembrie și în intervalul 21-24 decembrie, sunt de așteptat ploi slabe.

În Muntenia, vremea va fi în general mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă din an. Media temperaturilor maxime va varia, în prima săptămână, între 5 și 10 grade, apoi se va încadra între 4 și 7 grade. În prima parte a intervalului, temperaturile minime medii vor fi cuprinse între—2 și 2 grade, iar între 22 și 28 decembrie acestea vor fi permanent negative, dar apropiate de pragul de îngheț. Îndeosebi la câmpie, frecvent se va semnala ceață, cu șanse mai mari de persistență pe parcursul nopților și în orele dimineților.

Pe 17 decembrie și în intervalul 21-23 decembrie, temporar vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie și nu este exclus ca, trecător și izolat, să se formeze polei.

Pentru zona Olteniei, vremea va fi în general mai caldă decât în mod normal în această perioadă din an, cu toate că vor fi variații de la o zi la alta ale temperaturii. În primele zile vremea se va răci ușor, media temperaturilor maxime ajungând pe 17 decembrie la 4 grade, apoi această medie va crește, atingând 11 grade pe 20 decembrie. În cursul celei de-a doua săptămâni maximele se vor menține în apropierea valorii de 4 grade. Media temperaturilor minime nocturne va crește până la 2 grade până în 18 decembrie, iar în a doua săptămână va scădea ușor, situându-se între—2 și 0 grade. Se va semnala ceață mai ales la câmpie, unde poate persista pe parcursul nopților și în orele dimineților.

Pe 17 decembrie și în intervalul 21-23 decembrie, local vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie și, izolat, se va semnala polei.

La munte, după o primă săptămână cu vreme în general caldă, ulterior regimul termic va deveni cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. Astfel, temperaturile maxime vor oscila, în prima parte a intervalului, între 0 și 7 grade, iar între 22 și 28 decembrie vor coborî ușor sub pragul de îngheț. Temperaturile minime medii, permanent negative, vor fi cuprinse între—5 și 0 grade în prima săptămână, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni se vor situa între—8 și—3 grade.

În intervalul 16-18 decembrie vor fi precipitații slabe, mixte și condiții de polei, iar între 21 și 28 decembrie local și temporar va ninge în general slab, cu precădere la altitudini mai mari.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Mariana Nica)

Leave a reply