Prima Pagina / Arad / Percheziții DNA la CJ Timiș și la președintele Consiliului UPDATE VIDEO

Percheziții DNA la CJ Timiș și la președintele Consiliului UPDATE VIDEO

sursa video Adevărul

 

sigla-dnaProcurorii DNA efectuează miercuri percheziții la Consiliul Județean Timiș, la președintele CJ și la alte 17 primării din județ, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Aceleași surse au precizat că, la finalul perchezițiilor, cel mai probabil președintele CJ Timiș va fi adus la sediul DNA central.

Acțiunea are loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșirea a unor fapte de corupție — mită, atribuire de contracte și achiziții.

AGERPRES

Procurorii DNA au remis și ei un comunicat de presă:

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014.

În cursul zilei de 10 decembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 48 locații situate în mun. București și județele: Timiș, Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Prahova, Arad, Suceava, Galați, Iași și Constanța, din care 20 sunt instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Șeful Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, este acuzat de procurorii DNA, potrivit unor surse judiciare, de direcționarea unor alocări bugetare către unități administrativ-teritoriale din județ în vederea finanțării contractelor pe care le avea în derulare cu o firmă de casă, respectiv SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obținute din contracte, precizează sursele, erau virate în conturile firmei administrate de Marius Didilă, comunicându-i aceste aspecte lui George Didilă, care periodic transmitea situația încasărilor șefului CJ Timiș.

În dosar este vorba de fapte de luare de mită și abuz în serviciu în care sunt implicați, printre alții, Titu Bojin și Marcel Mihoc, consilier județean în CJ Timiș.

Aceleași surse susțin că procurorii fac cercetări și în cazul lui George Didilă, care cu sprijinul lui Bojin și Mihoc a încheiat prin intermediul SC Ecomet West SRL contracte de achiziții publice cu atribuire directă cu mai multe primării din județul Timiș — Recaș, Buziaș, Marginea—, cu Direcția Prestări Servicii Timiș și Administrația Bazinală de Apă Banat.

Potrivit surselor citate, Titu Bojin, folosindu-se de autoritatea pe care o deține în calitate de președinte CJ și lider zonal PSD, a identificat pe raza județului Timiș primării conduse de aleși locali proveniți din aceeași formațiune politică, iar ulterior George Didilă a încheiat contracte de achiziții publice, cu atribuire directă, cu firma pe care o reprezenta. Acesta din urmă, în cazul în care se tergiversa plata contractelor, apela la șeful CJ Timiș pentru a determina edilii să plătească, cu celeritate, contractele.

Anchetatorii ar fi reținut că, întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu firma respectivă nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziționate, Marcel Mihoc a promis alocarea sumelor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare.

Contracte de acest gen au fost încheiate și cu Muzeul Satului Bănățean, cu Administrația Bazinală a Apelor Banat și Primăria Orașului Recaș.

Sursele citate au menționat că vor fi aduși cu mandat la sediul DNA structura centrală Titu Bojin, președintele CJ Timiș și Marcel Mihoc, consilier județean, iar la sediul Serviciului Teritorial Timiș al DNA vor fi aduși cu mandat 17 primari — edilii orașelor Buziaș și Recaș, ai comunelor Boldur, Parța, Otelec, Victor Vlad Delamarina, Satchinez, Beba Veche, Margina, Jimbolia, Comloșu Mare, Chevereșu Mare, Cărpiniș, Șandra, Lovrin, Birda și Voiteg, precum și Claudiu Ilaș, manager al Muzeului Satului Bănățean, Corneliu Marțian Doroș, director în cadrul Direcției de Prestări Servicii Timiș, Luci Ervin, director la Administrația Bazinală a Apelor Banat, Horațiu Mircea Simion, directorul regional al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara, Aurel-Costin Purceld, directorul economic al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Cristina Tatu)

About cristian.frant

Lasă un răspuns