Campania europeană pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin au desfăşurat în trimestrele I- IV din anul 2014 o campanie de informare şi conştientizare a agenţilor economici pentru prevenirea accidentelor de muncă produse de alunecările si căderile la acelaşi nivel.
Analizele statistice internaţionale evidenţiază faptul că alunecarea, împiedicarea şi căderea constituie cele mai frecvente cauze de accidentare în toate sectoarele economice, de la industria grea la munca de birou. Ponderea unor astfel de cazuri din totalul accidentelor de muncă este de 24 %.
În Romania, dinamica accidentelor de muncă înregistrate privind alunecările şi căderile la acelaşi nivel, în perioada 2012 – 2013, a scos în relief o frecvenţă mai ridicată în următoarele domenii de activitate: industria alimentară, industria construcţiilor metalice, activităţi referitoare la sănătatea umană, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, restaurante, comerţ cu amănuntul.
Pentru o mai bună aplicare şi respectare a legislaţiei referitoare la cerinţele minime de securitate si sănătate în muncă şi pentru prevenirea unor astfel de accidente, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin a desfăşurat acţiuni de informare, conştientizare şi control la 86 angajatori din judeţul nostru.
Obiectivele acestei campanii au fost :
- creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat alunecărilor şi căderilor la acelaţi nivel;
- promovarea exemplelor de bune practici şi a soluţiilor pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaţi nivel;
- stabilirea măsurilor care se impun ca urmare a nerespectării de către angajatori şi lucrători, a prevederilor actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de muncă şi posturile de lucru.