Iliuta Canea, fiul primarului din Lapusnicel si coordonatorul grupului infractional organizatUPDATE

Iliuță Canea, fiul primarului Ilie Canea al comunei Lăpușnicel este considerat de către DIICOT capul unui grup infracțional organizat de satrapi de păduri și evaziune fiscală. Primarul spune că nu știa de ceea ce se întâmplă în propria casă, deși nici el nu este prea curat, acesta fiind în vizorul ANI pentru că a atribuit ca primar un contract propriei sale firme care nici nu era înființată la momentul atribuirii contractului.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Timişoara şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au neutralizat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală.

Constituită pe raza judeţului Caraş-Severin, gruparea şi-a derulat activitatea infracţională, având ca mod de operare nedeclararea sumelor obţinute în urma comercializării unor importante cantităţi de material lemnos, sustrăgându-se în acest fel de la plata impozitelor şi a taxelor.

Din materialul probatoriu administrat în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2009-2014, membrii grupului infracţional coordonat de numitul C.I. au constituit un mecanism complex bazat pe mai multe societăţi comerciale prin intermediul cărora au desfăşurat activităţile infracţionale în diferite perioade de timp, ulterior acestea fiind introduse în insolvenţă şi, în final, radiate. Firmele respective nu declarau organelor fiscale livrările de material lemnos efectuate către mai multe societăţi comerciale de profil din ţară, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi a TVA aferente operaţiunilor comerciale.

Cele mai multe dintre societăţile comerciale utilizate în activitatea infracţională au fost înfiinţate pe numele unor persoane de condiţie modestă, care nu aveau, în fapt, nici o implicare în activitatea comercială. Aceste societăţi de tip-fantomă (cinci au avut ca sediu social aceeaşi adresă, respectiv o casă din comuna Parvova, nelocuită) funcţionau, de regulă, pe perioade scurte de timp, după care erau radiate în scopul ascunderii originii activităţilor infracţionale. În acelaşi timp însă erau înfiinţate alte societăţi comerciale care preluau modul de operare şi clienţii, asigurând astfel continuitatea activităţii infracţionale şi fraudarea bugetului  consolidat de stat.

O parte din membrii grupării au deschis  mai multe conturi pentru societăţile pe care le coordonau, în care erau virate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea facturilor emise pentru livrarea materialului lemnos către diferite societăţi comerciale. Banii viraţi în aceste conturi erau, ulterior, retraşi fără niciun fel de justificare.

Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului depăşeşte suma de 6.000.000 de lei.

Sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara au fost efectuate astăzi 12 percheziţii domiciliare pe raza jud. Caraş-Severin şi Hunedoara, în locuinţe folosite de suspecţi.

Totodată au fost puse în executare şase mandate de aducere, suspecţii fiind conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, în vederea audierii lor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

În cauză a fost asigurat suport informativ şi tehnic de către Serviciul Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Caraş-Severin.

 

Descinderi ale procuroriilor DIICOT BT Caras Severin în 12 locații la firme din Valea Almajului. Procurorii investighează evaziune fiscală si doresc destructurarea unei adevarate retele de evaziune.

 Originals

Leave a reply