ceai verdeRitmul actual de viață este din ce în ce mai trepidant. Exigențele sunt tot mai mari. Zilnic suntem asaltați de zgomot, poluare, agitație, griji, frământări, probleme. Iar organismul nostru este nevoit să se adapteze. Cum? Ei bine, prin ceea cunoaștem cu toții sub denumirea de STRES. Când efortul de adaptare al organismului crește pe zi ce trece, stresul devine patologic. Există dovezi științifice care arată că, în timp, STRESUL scade apărarea imunitară a organismului, provoacă tulburări digestive, favorizează instalarea depresiei, anxietății, insomniilor, afectează memoria, conduce la diabet sau boli cardiovasculare. Iată de ce oamenii de știință spun că stresul acționează asupra organismului ca o adevărată bombă cu ceas. Acest mecanism poate fi însă dezamorsat cu mijloace simple, blânde, naturale. În farmacia naturii avem la dispoziție plante cu efecte dovedite antistres: roinița, valeriana, talpa-gâștei, hameiul, păducelul.

Simptome

Omul de știință Hans Selye, cel care a introdus în circulație conceptul de stres, spunea că: ‘Stresul reprezintă un sindrom, o constelație de răspunsuri nespecifice, cu un caracter general adaptativ provocat de agresiunea agenților stresori asupra organismului’. O persoană este afectată de stres atunci când se simte incapabilă să facă față unor situații, se simte frustrată, iritată, dezorientată, în alertă permanentă.
Totul începe prin clasicele simptome fizice: stări de oboseală, dureri de cap sau tulburări digestive. Aceste semne, deseori ignorate, caracterizează debutul expunerii cronice la stres. Apoi este afectată și sfera psihologică: devenim anxioși, neîncrezători, nervoși, avem insomnii. Un real pericol se prefigurează când toate acestea se asociază cu accelerarea pulsului, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, dificultăți respiratorii, contracturi musculare, dureri cervicale sau lombare. Simptomele psihosomatice ale stresului apar, în medie, după 6 luni de expunere cronică la factori stresori.

Consecințe

În condiții de stres, organismul are de obicei o reacție pe care o putem observa în comportamentul nostru: irascibilitate, insomnii, epuizare fizică și psihică, pierderea poftei de mâncare sau crize de bulimie, gastrită, ulcer, diaree, constipație. Atenție! În cazul în care problemele generatoare de stres rămân nerezolvate, stările pot evolua către patologii grave: depresie, diabet, infarct, accident vascular cerebral. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, tulburările asociate stresului cum sunt depresia și anxietatea afectează în prezent una din trei persoane la nivel mondial.


Soluții

Tot Hans Selye spunea că: ‘Omul modern ori va învăța să-și stăpânească stresul, ori va fi sortit eșecului, bolii și chiar morții’. Așadar, este esențial ca stresul să fie ținut sub control de la primele semne ale apariției lui. Medicii propun următoarele strategii de luptă contra stresului:
*O schimbare de ritm și decor pentru câteva zile poate fi o soluție salvatoare. Ruperea legăturilor cu factorii stresori înseamnă reducerea tensiunii nervoase și șansa unui nou început.
*Tehnicile de relaxare musculară (gimnastica Pilates), exercițiile de respirație, masajul, yoga sunt metode prin care ne putem regăsi tonusul și energia.
*Înotul este un sport complet, cu efecte miraculoase împotriva stresului, întrucât mișcările executate în apă au capacitatea de a înlătura starea de încordare.
*Fitoterapia antistres cuprinde următoarele plante care ne pot aduce starea de bine: roinița, valeriana, talpa-gâștei, hameiul, păducelul.

Plante antistres

Remediile blânde din plante sunt ideale pentru restabilirea echilibrului emoțional și normalizarea stării de spirit atunci când ne confruntăm cu perioade de stres cronic. Pentru a ne proteja de efectele nocive ale acestuia, este esențial să avem un somn sănătos, să alungăm gândurile negative, nervozitatea și agitația. Iată proprietățile plantelor care combat stresul:
Roinița — ajută la îmbunătățirea stării de spirit, are efect sedativ și antidepresiv și constituie o sursă naturală de vitamina C.
Valeriana — este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajută la o adormire rapidă și la un somn profund în timpul nopții.
Talpa-gâștei — susține activitatea sistemului nervos, stabilizează emoțiile reducând neliniștea, teama, nervozitatea, are acțiune analgezică și antispasmolitică.
Păducelul — contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a palpitațiilor, protejează inima și sistemul cardiovascular în situații de stres, este dovedit ca tonic cardiac, susține circulația sangvină la nivelul creierului.
Hameiul — ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acțiune calmantă, analgezică și constituie o bună sursă de vitamine din grupul B și E.



Revista Doctorul Meu recomandă


Relaxen — 5 plante antistres într-o singură capsulă
Combinația acestor plante este disponibilă sub formă de capsule. Relaxen capsule de la GTS Solution are în compoziția sa extracte naturale de Roiniță, Valeriană, Talpa-gâștei, Hamei și Păducel, cu efecte dovedite în combaterea stresului. Datorită ingredientelor sale active, Relaxen capsule favorizează starea de bine și echilibrul emoțional, ajută la un somn sănătos și relaxant după o zi stresantă.
Relaxen capsule este un supliment alimentar natural care se administrează adulților și copiilor cu vârsta peste 3 ani. Este un produs sigur, natural, fără dependență și alte efecte secundare. Relaxen capsule poate fi administrat și pacienților cu diabet zaharat.


Pentru cei care preferă siropul există Relaxen sirop, care conține extracte din Roiniță, Valeriană, Talpa-gâștei, Hamei, Păducel, Sunătoare ți Crețușcă. Siropul mai conține miere și suc din fructe de pădure. Are un gust plăcut, este ușor de administrat, substanțele active din plante se asimilează imediat în organism și are efect rapid în combaterea stresului și a emoțiilor puternice.



Relaxen capsule și Relaxen sirop sunt disponibile în farmacii și pe: www.qlife.ro

Despre GTS Solution

GTS Solution identifică și furnizează soluții medicale inovatoare pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților.

Mai multe detalii pe www.gotosolution.com.

Leave a reply