Andrea-Reka Szilagyi – ,,Tată, dacă doar o viaţă avem, eu am decis ce vreau să fac cu ea: vreau să mă fac arbitru de fotbal !’’

Andrea-Reka Szilagyi – ,,Tată, dacă doar o viaţă avem, eu am decis ce vreau să fac cu ea: vreau să mă fac arbitru de fotbal !’’

Szilagyi Andrea-Reka 14Născută la Târnăveni în zodia taurului, chiar în întâiul de Florar a anului 1989, o lună a ierburilor, Andrea-Reka este frumoasă ca o floare. Ca orice copil de sportiv, Andrea-Reka a fost îndrumată de tată să facă sport, el însuşi un fotbalist la Chimica din Târnăveni a anilor ’80. Andrea-Reka a ales handbalul, pe care l-a practicat cu destul success în perioada liceului. La 20 de ani, domnişoara Andrea-Reka , era acasă la Târnăveni, se plictisea, în timp ce capul familiei era la televizor şi viziona un meci de fotbal. Plictisită şi abătută, a început să privească şi ea către micul eran. La una dintre tuşe, o asistentă. La vreo zece minute după…,, Tată, dacă doar o viaţă avem, eu am decis ce vreau să fac cu ea: vreau să mă fac arbitru de fotbal !’’ Surprins, o priveşte în ochi…,,bine tată…!’’ La scurt timp după, pe uşa AJF-ului din Târgu Mureş intră o puştoaică, frumoasă foc, mărunţică şi se inscrie la cursurile de arbitraj. La sfârşitul lui septembrie, pe 27 a anului 2009, un meci de juniori dintre Infinity Târnaveni-CS Iernut, la una dintre tuşe, o debutantă: Andrea-Reka Szilagyi, în tribune, nimeni altul decât ex-fotbalistul de la Chimica, Szilagyi, tatăl asistentei debutante. ,,Un meci de debut. Un meci la care au fost câteva offside-uri la care n-am ridicat fanionul, dar nimeni nu s-a supărat, ba din contră, am fost încurajată de antrenorul oaspeţilor partidei.

Szilagyi Andrea-Reka 10Auzisem eu de la unii şi de la alţii că arbitrii sunt bătuţi dacă greşesc. Mă aşteptam şi eu să iau bătaie (îmi povesteşte râzând Andrea-Reka).Şi tot aşa am mai greşit şi la următoarele două partide, cred că în total, au fost cam trei la care am greşit, la meciurile mele de debut. Apoi m-am dezmeticit şi-am înţeles şi eu ce e cu fotbalul ăsta’’. Cu trei zile înainte de Ajun de Crăciun al aceluiaşi 2009, examen, unde înscrisa Andrea-Reka Szilagyi obţine statutul de Arbitru Stagiar. La sfârşitul lunii mai 2010 un meci între echipele de seniori Vointa Sâncrai – Înainte Paneţ, debutează cu adevărat asistenta Andrea-Reka Szilagyi, Un meci de care îmi spune cu mare plăcere: ,,A fost o partidă foarte frumoasă ca spectacol fotbalistic, un meci de fotbal bărbătesc, între două echipe preocupate de fotbal. În primele minute mi-au cam tremurat genunchii, dar odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că eu n-am treabă decât cu jocul de fotbal. Dacă respect ceea ce e trecut în regulament şi-am învăţat la cursurile de pregătire teoretică, aici pe teren aplic practic şi n-are nimeni nimic de obiectat, Şi-aşa a fost. La sfârşitul jocului, am fost felicitată pentru prestaţie de jucătorii ambelor echipe, de antrenorii lor şi de ceilalţi doi colegi ai mei arbitri. Sigur că în cei deja cinci ani de arbitraj am avut parte şi de momente mai puţin plăcute. Imi amintesc că la un meci un coleg central puţin mai găzdar cum se numeşte (râde), la sfârşit de partidă, jucătorii oaspeţi, nemulţumiţi de rezultat, au încercat să-l înghesuie pe colegul meu lângă un gard şi la cei 1,63 cm ai mei am intervenit cu succes aplanând conflictul’’.

În 2011 obţine categoria a II-a , ca în 2012 să obţină categoria I, arbitru asistent. În primăvara acestui an, 2014, a fost delegată să se deplaseze în Ungaria la Zalaegerszeg, la un turneu de fotbal feminin, cu participarea a două echipe maghiare din localitate şi formaţia Lady’s Târgu Mureş. A absolvit la Sibiu, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, în prezent la Master tot la Sibiu la profilul Antrenament şi Performanţă. Îşi doreşte ecusonul FIFA, dar e conştientă că până acolo mai e mult de muncă. Şi-ar dori ca într-o bună zi să poată face parte dintr-o brigadă de arbitri la un meci macăr de Europa League. Nu putem decât să-i urăm mult noroc şi-o aşteptăm să urce în ligile superioare şi să devină asistent FIFA aşa cum îşi doreşte. Succes Andrea-Reka Szilagyi !!!

Dan-Alioşa Ulici

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Disqus (0 )