tudor gheorgheNoua conducere a Casei de Cultura a Sindicatelor din Resita isi propune o toamna culturala, printr-un regal de manifestari care sa aline resitenilor setea de evenimente culturale.

Incepand cu stagiunea de toamna a anului 2014, Casa de Cultura a Sindicatelor Resita va ofera oportunitatea de a vedea la lucru, pe scena acestui edificiu cultural, mari nume ale teatrului romanesc intr-o serie de spectacole cu mare succes…atat la public cat si la critica de specialitate.
Astfel, in perioada 16 septembrie – 21 decembrie 2014 veti putea urmari la Resita, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor, urmatoarele spectacole:

1. BAIETII DE AUR – piesa de succes de la Teatrul Mic din Bucuresti.

Piesa de teatru Baietii de aur, scrisa de celebrul dramaturg american, Neil Simon, care a avut premiera pe Broadway in 1972, iar trei ani mai tarziu a fost ecranizata de Herbert Ross, cu Walter Matthau si George Burn in rolurile principale, este o garantie a succesului.
Actiunea se centreaza pe un cuplu de actori de vodevil, Willie Clark si Al Lewis, care, dupa ce au jucat impreuna cu mare succes timp de 43 de ani, s-au despartit pe neasteptate, aparent in plina glorie. Dupa 11 ani in care nu s-au mai vazut si nu si-au mai vorbit, cei doi, ajunsi la o varsta venerabila, dar incarcati de resentimente reciproce [cu atat mai mari cu cat nu au avut ocazia sa si le marturiseasca de atata timp] sunt solicitati de o importanta retea de televiziune pentru un spectacol omagial. Prilejul perfect ca sa-si plateasca unul altuia o parte din polite.
Remarcabil este si faptul ca protagonistii variantei romanesti, doi veterani ai scenei, Dan Condurache si Mihai Dinvale, joaca si ei impreuna de 35 de ani!
Din distributie mai fac parte Bogdan Talasman, Stefan Lupu, Ruxandra Enescu, Liliana Pana si Petre Moraru.

2. ”PAI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?” 

Actorii MARCEL IURES si GEORGE MIHAITA, intr-un spectacol dupa ”Morometii”.

Din seria spectacolelor fara cusur, puse in scena si jucate de profesionisti, isi face simitita prezenta o noua piesa de teatru de exceptie, intitulata ”Pai…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o dramatizare dupa ”Morometii” de Marin Preda, conceputa de cunoscutul realizator de televiziune Catalin Stefanescu si regizata de Alexandru Dabija.
Dupa succesul inregistrat pe scenele din Bucuresti, a venit si randul iubitorilor de teatru din Resita sa descopere si sa vizioneze productia ”Pai…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, spectacol ce va avea loc in data de 29 septembrie. 
Conceput ca un dialog intre doua personaje exponentiale – Ilie Moromete si Cocosila, montarea prezinta intalnirea cu doi actori magistrali, Marcel Iures (Moromete), un artist al nuantelor hatre si George Mihaita (Cocosila), in acelasi registru al firescului absolut, cum ne-a obisnuit de la inceputul carierei pana la ultimul rol. Spectacolul prilejuieste numeroase momente de ilaritate, precum si reflectii asupra universului romanesc realist si mitic. ”Pai…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, una dintre cele mai apreciate piese de teatru ale momentului, s-a dovedit a fi o punere in scena emotionanta si profunda, ce starneste hohote de ras, dar si sentimente tulburatoare.

3. ”FA – MI LOC !” de Anthony Michineau

Regia: Radu Beligan
Cu: Marius Manole, Medeea Marinescu

Medeea Marinescu și Marius Manole fac teatru la puterea a patra!
Cea mai îndrăgită actriță de film se întâlneste în sfârsit cu cel mai „pe val” actor de teatru într-o comedie a cărei producții este semnată de „Asociația INSPIRA”. 
„Fă-mi loc!” spune povestea a doi tineri ce se regăsesc în ajunul Crăciunului în cușeta unui tren de noapte. Ea, o fată singură, șarmantă, aventurieră, el, un bărbat cu principii, pus in fața unui eveniment neprevăzut ce-i va răsturna întreaga existentă.
Suntem în ajunul Crăciunului. E momentul în care simțim mai mult ca oricând să fim înconjurați de familie și de cei pe care îi iubim cu adevărat.
Hazardul îi aduce pe Manuel si Camilla împreună, doi oameni ce nu au aparent nimic în comun, ceea ce va genera nenumărate „scântei”. Însă amandoi caută să înțeleagă și să SE înțeleagă, amândoi au nevoie să se destăinuie, și mai mult, amândoi au nevoie de a se vindeca de singurătate.
„Fă-mi loc!” este un spectacol care ne invită să reflectăm asupra propriei noastre existențe dincolo de orice convenientă socială.

4. PARINTI TERIBILI – de Jean Cocteau

Regia: Diana Lupescu
Cu: Magda Catone, Marius Bodochi, Diana Lupescu, Silviu Biriş, Cristina Florea

Există scrieri excepţionale ale secolului al XX-lea, piese scrise impecabil, care conţin o poveste cu conflict puternic, piese care s-au jucat, cu deosebit succes, în toată lumea.
Unul dintre asemenea texte, Părinţii teribili de Jean Cocteau, a fost montat de către Diana Lupescu. Actori din linia intai: Magda Catone, Marius Bodochi, Diana Lupescu, Silviu Biriş, Cristina Florea – dau viaţă unei poveşti tulburătoare, despre viaţă şi moarte, despre legătura dintre părinţi şi copii (o relaţie la limita patologicului), într-un spectacol în care râsu’-plânsu’ e mereu prezent. Comicul şi tragicul sunt atât de bine întreţăsute, încât hohotele publicului se transformă în fior de emoţie, aproape de lacrimă. Este povestea unui tată, care se simte singur acasă, între soţie cumnată şi fiu şi caută scăpare în braţele unei tinere deosebit de frumoasă. Este şi povestea unei mame, care îşi trădează soţul apropiindu-se periculos de mult de fiu, pe care nu vrea să-l scape din mână. Este şi povestea fiului, care doreşte să fugă din braţele mamei, şi se refugiază în braţele unei tinere – întâmplător, iubita (neştiută) a tatălui. 
Cum se sfârşeşte o asemenea dramă picurată cu haz veţi putea afla doar văzând spectacolul pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Resita.
Piesa de teatru a beneficiat de o ecranizare realizată chiar de Jean Cocteau. Autorul a ales să apeleze la aceeaşi distribuţie pe care a folosit-o pe scenă, adică Jean Marais, Josette Day şi Yvonne de Bray, iar cronicile la film au fost copleşitoare.

5. IDOLUL SI ION ANAPODA – Teatrul National

Cu: Dan Puric, Ileana Stana Ionescu, Ileana Olteanu/Cesonia Postelnicu, Irina Cojar, Silviu Biris, Alexandru Hasnas, Afrodita Androne/Erika Baiesu.

Indragitul actor Dan Puric va juca in comedia „Idolul si Ion Anapoda”, pusa in scena de Ion Cojar dupa un text semnat de G.M. Zamfirescu, unul din cei mai importanti dramaturgi romani din perioada interbelica.
In atentia iubitorilor de teatru resiteni va fi adusa o comedie amara despre cautarea fericirii, o tema actuala si universal valabila, chiar daca actiunea se petrece „in alte timpuri”. In cautarea sufletului pereche, a fericirii si a intelegerii, eroul principal al piesei, Ion Anapoda, intruchipat de catre Dan Puric, da dovada de iubire, generozitate si incredere in valorile morale. Astfel, el pare “anapoda” intr-o lume in care termeni precum prietenia, dialogul sau devotamentul si-au pierdut incarcatura reala. Prin urmare, barbatul va trai drama izolarii si ignorarii de catre ceilalti. Textul dupa care este montat acest spectacol este mai putin cunoscut publicului, insa valoros.
“Este un fel de «Pygmalion» al lui George Bernard Shaw, in dimensiune romaneasca. Este teatru, in cel mai frumos sens clasic, care strange in sine armonie, echilibru si face bine publicului“, considera Dan Puric. Si prin acest rol, chiar daca acesta se regaseste intr-o montare clasica, Dan Puric demonstreaza ca este un „magician veritabil”, care scoate la iveala, prin harul sau, noi scanteieri de inteligenta, haz si originalitate.

6. ACT VENETIAN – Teatrul Nottara

De Camil Petrescu, în regia lui George Motoi.
Cu: Giliola Motoi, George Motoi, Lucian Pînzaru, Claudiu Romilă şi Violeta Haret.

Act Veneţian este o dramă a iubirii absolute ce se desfăşoară pe fundalul social-moral al decadenţei veneţiene din ultimii ani de republică independentă – „anii ei de agonie”, cum spune autorul în minuţioasele sale indicaţii regizorale.
Sfâşietoarea poveste de dragoste este pusă în scenă aşa cum a fost ea gândită de către romancierul Camil Petrescu, acordând atenţie fiecărui subînţeles.
Prin concentrare scenică, regizorul şi-a propus să evidenţieze sugestiv „decadenţa”, „agonia” veneţiană, făcând astfel opera mai accesibilă, mai penetrantă şi mai aluzivă, poate, pentru lumea de azi, reuşind o punere în scenă distinctă în peisajul teatral actual.
Regizorul George Motoi şi-a dorit să atragă pentru aceasta piesă cei mai buni colaboratori ai săi, implicând-o pe Daria Night în construcţia scenografiei proiectului teatral.
George Motoi, actor şi regizor cu un palmares impresionant, este o personalitate marcantă a peisajului cultural românesc. Este actor la Teatrul Naţional din Bucureşti din anul 1970. Înainte, a lucrat la Teatrele din Piatra Neamţ, Bacău şi la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Între anii 1991-1995 George Motoi, prin cumul de funcţie, a fost Director la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde a înfiinţat şi o Facultate de Teatru provizorie, al cărei Decan şi Profesor de Actorie a fost în perioada 1992-1995. Este Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.

7. DINEU CU PROSTI – de Francis Veber

Regia: Ion Caramitru, Traducere: Tudor Ţepeneag, Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu 

Vreţi să vă distraţi, să uitaţi de griji, să vă amuzaţi, vreţi să râdeţi, şi iar să râdeţi, atunci mergeţi în curând să vedeţi această comedie savuroasă, bine construită, vie, alertă, eficace, cu o distribuţie perfectă…
O piesă de neuitat… 
Dincolo de situaţiile ce provoacă râsul, de dialogurile explozive şi de mişcările comice, piesei nu-i lipseşte consistenţa psihologică…
Un spectacol pe gustul tuturor…
Titlul piesei lui Francis Veber e limpede ca „bună ziua”, dialogul nu intră în zone întunecate, scriitura e extrem de naturală. Tot respectul pentru mecanica râsului pusă-n funcţiune de Francis Veber. Piesa e o construcţie care „merge ca unsă”, gagul îşi regăseşte adevărata condiţie, apare exact în clipa în care-l aştepţi…
Francis Veber are marele talent de a scrie nişte fabule bine împănate cu lovituri de teatru. Râsul provocat de acest vodevil este imposibil de oprit.

8. TUDOR GHEORGHE – CONCERT DE COLINDE

A umplut salile tot anul si nu se lasa nici de Craciun. Tudor Gheorghe va sustine, inaintea sarbatorilor de iarna, un concert, cu un repertoriu de colinde simfonice.

AdevarulShop.ro - Premium

Leave a reply