Home / Banat / La 11 ani era deja colaborator…la doua ansambluri – Andreea Stoicanescu Duta

La 11 ani era deja colaborator…la doua ansambluri – Andreea Stoicanescu Duta

Andreea Stoicanescu Duta 5Nascuta intr-o zi de 13 ale lui august, Andreea Stoicanescu Duta, este o leoaica ambitioasa, luptatoare. Daca bunicii din partea mamei ei, au fost coristi, bunicul chiar fiind dirijor al Casei de Cultura a Sindicatelor din Resita in anii ’70, sigur ca Andreea n-a avut cum sa stea departe de muzica populara. La numai 10 ani, debuteaza pe scena la Cantarea Romaniei. La 11 ani, resiteanca este luata sub aripa ocrotitoare a dirijorului Mihai Iova de la Ansamblul ,,Cununa Semenicului’’, si se impune destul de repede fiind remarcata de Simion Samoila de la Ansamblul Casei Pionierilor din Resita, care-o solicita pentru auditii in vederea unui spectacol. Sigur ca talentul tinerei nu este pus la indoiala nici o secunda si astfel la doar 11 ani, Andreea este deja colaborator la doua ansambluri. Pe unde-a urcat pe scenele festivalurilor, Andreea n-a plecat cu mana goala. Ascensiunea si-a construit-o pas cu pas, muncind. La Festivalul Concurs ,, George Motoia Craiu’’, pe la 15 ani, Andreea ocupa locul doi, loc pe care-l ocupa si la Festivalul Concurs de la Bocsa, ,,Aurelia Fatu Radutu’’.

Pasi mici dar siguri face Andreea in muzica. Un rol important in cariera solistei, l-a avut si regretatul acordeonist Dr. Ion Iliasa, cel care nu doar ca i-a calauzit pasii micuti si siguri catre muzica dar i-a fost si nas. A urmat cursurile Scolii Populare de Arte sectia canto, avand-o ca mentor pe Anisoara Meila, despre care Andreea vorbeste doar la superlativ. In paralel cu Scoala Populara de Arta, solista urmeaza si cursurile clasei de orga a profesorului Mircea Petrut. De-a lungul carierei, Andreea Stoicanescu Duta, urca pe scena in spectacole alaturi de mari solisti ai Banatului, Stana Izbasa, Traian Barbu, Ana Pacatius, Traian Jurchela, Andreea Voica, Florin Pistrila (cu acesta fiind si colegi la Scoala Populara de Arta), Petronela Adam, Petrica Dalea, Camelia Ceocu,Gabi Stanciu si multi altii. A avut colaborare fructuoasa cu Ansamblul ,,Maiastra Carasului’’ sub bagheta lui Gigi Tabacar, dar si alte colaborari mai mult sau mai putin importante dar pe care Andreea le considera benefice pentru cariera ei muzicala. A reusit la 15 ani sa imprime primul album si un an mai tarziu pe al doilea, a urmat o pauza destul de indelungata in care Andreea n-a mai imprimat nimic, desi ea-si compune liniile melodice dar si versurile pieselor pe care le interpreteaza. Participarea la diferitele evenimente organizate de oficializatile locale, o fac pe Andreea Stoicanescu Duta sa fie una dintre cele mai populare personaje ale orasului si nu numai. Exerseaza live cantand in diferite localuri din oras, ceea ce-o fac pe Andreea sa-mi spuna cu mandrie: ,,Cant, castig, si investesc. Am o fetita, care ma insoteste la toate evenimentele la care particip si e normal ca ceea ce castig sa-i investesc in ea’’. Abordeaza muzica pupulara traditionala din Banat, dar cocheteaza si cu muzica altor regiuni din Romania. Canta cu destul patos muzica din Maramures, Ardeal, Oltenia. De-o buna bucata de vreme colaboreaza cu Ansamblul ,,Barzava’’ si se simte extraordinar in compania lor.

Daca a avut sansa sa cante in Franta, Belgia si fosta Yugoslavie, de-o buna bucata de vreme Andreea este mereu langa copilul ei, dar nu spune nu invitatiilor la evenimente, fie ele chiar caritabile. Se mandreste cu multitudinea de costume populare din Banatul de munte din diferite zone a acestuia, Oravita, Bozovici, un costum chiar din zona banatului de pusta, costume pe care Andreea Stoicanescu Duta le imbraca cu fala ca orice banatean, mandru de toalele lui. Are un mic regret, bunicii fiind din zona Foroticului, n-are in colectia personala, un costum popular din aceasta localitate. Dar e tanara si poate intr-o zi o sa avem sansa sa o vedem si intr-un costum national popular din zona Forotic. Poate citeste acest articol domnul primar al localitatii si-o ajuta pe Andreea sa-si achizitioneze unul, mai ales ca edilul este unchi al interpretei… Leoaica, este o fire foarte sociabila si glumeata, ceea ce place publicului iubitor de folclor autentic banatean. Nu refuza pe nimeni la o fotografie, indiferent ca-i in timpul spectacolelor unde este invitata sau pur si simplu pe strada.

Dan Ulici Alioșa

About dan aliosa

Check Also

Roşu şi negru contra alb-violet! Primul derby bănăţean al sezonului se joacă la Reşiţa

Punctele sunt importante, indiferent de adversar, dar o victorie într-un derby local e mai frumoasă …