cancer de piele doctori medici semnal alarma (1)Conform datelor prezentate în raportul Comisiei Europene, publicat în februarie 2014, bolile de piele reprezintă până la 40% din bolile profesionale. Impactul economic al acestor boli este responsabil de pierderi economice de miliarde de euro din cauza incapacității de muncă a anagajaților și scăderea productivității în acest sector. Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer din Europa. Există multe cercetări care corelează expunerea la radiații UV naturale la lucrătorii în aer liber, care au un rist cu 43% mai mare de apariție a carcinoamelor bazocelulare și cu 77% mai mare, a celor spinocelualare.

În Europa, bolile ocupaționale de piele – în principal dermatită de contact iritantă și alergică la nivelul mâinilor – constituie până la 35% dintre toate bolile de la locul de muncă, provocând suferințe extinse celor afectați. Costul anual atras de o astfel de boală depășește 8 miliarde de euro în Europa datorită tratamentelor medicale, părăsirea locului de muncă și scăderea productivității. Ultimele statistici demonstrează eficiența programelor de prevenire a bolilor ocupaționale de piele în unele țări. De curând, am putut dovedi că până și în cazurile cele mai grave o schema de prevenire terțiară interdisciplinară a facut ca mai mult de 80% din pacienți să își păstreze locul de muncă și după un an după această măsură, iar părăsirea locului de muncă a fost redusă cu 70%. Rezultate similare au fost bținute și în urma unui studiu în populații alese la întâmplare pe cazuri mai ușoare de dermatită de contact oferind seminarii de protecție a pielii și tratament regulat la dermatologi locali”, susține prof. univ. dr. Swen John, un nume cunoscut în cercetarea medicală privind cancerul.

România se află între cele 26 de țări europene care participă la Acțiunea StanDerm care își propune să ajute la dezvoltarea și implementarea de standarde europene în ceea ce privește prevenția bolilor de piele profesionale. Deși situația este cunoscută în numeroase state memebre UE, încă este nevoie de îmbunătățirea mijloacelor de prevenție existente, de standarde în ceea ce privește raportarea și înregistrarea bolilor, de coordonarea între părțile implicate, atât la nivel național cât și internațional.

cancer de piele doctori medici semnal alarma (2) ”La nivel european s-au făcut studii economice și s-a demonstrat că anual se cheltuiesc peste cinci miliarde de euro pentru tratamente dermatologice profesionale. De aici și rolul acestui proiect StanDerm care își propune introducerea acestor standarde pentru reducerea acestor cheltuieli. Este foarte important în condițiile actuale să avem reduceri de cheltuieli acolo unde este posibil și bineînțeles că demonstrațiile pe care le-am făcut în studiile anterioare au arătat că implementarea unor reguli  de protecție a muncii pentru prevenirea dermatozelor profesionale sunt foarte importante și reușesc să scadă această cheltuială. Pentru a fi mai punctuali s-a constatat că problema cancerului de muncă produsă de radiația optică este foarte importantă. Foarte multe dintre cancerele de piele sunt determinate de această expunere la lumina naturală. Ne propunem ca prin implementarea unor măsuri preventive și realizarea unor elemente legislative care  să recunoască importanța radiației optice în realizarea cancerului profesional. Aceste elemente au fost deja discutate în cadrul OMS care a introdus în modalitatea de  clasificare a bloilor a introdus deja factorul radiațiilor optice în recunoaștere cancerului cutanate profesional”, a declarat prof. univ. dr. Sorin George Țiplică. Anul trecut, în România, au fost declarate doar cinci cazuri de boli profesionale de piele, deși conform statisticilor din Germania bolile profesionale de piele reprezintă aproximativ 35% din bolile profesioanle. ”Cu toată  reglementarea legislativă pe care o avem în țară în România anul trecut s-au declarat cinci cazuri de boli profesionale de piele, evident care nu corspunde realității și este clar că avem o scăpare. Noi, medicii de medicina muncii, am identificat o scăpare care este la nivel legislativ și cred că reușim prin semnalele pe car ele transmitem să convingem legislativul  că este nevoie de o mică corecție”, a declarat dr. Horațiu Moldovan.

Comisia de sănătate din Parlament susține acțiunea derulată de dr.  Swen John.

Ceea ce ne dorim noi este să vedem ce înseamnă acest poriect pe care  domnul profesor Swen John din Germania îl derulează, să vedem cum putem sprijini inițiativa domniei sale astfel încât la nivelul UE să fie accepatată această directivă, care își dorește ca și cancerul de piele profesional să fie recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Ideea este de văzut unde este granița între incidența bolilor profesionale în cancerul de piele și alți factori care duc la îmbolnăviri. Din partea Comisiei pentru sănătate va exista sprijin în drularea acestui proiect”, a declarat deputatul Rodica Nassar. Președintele Comisiei de afaceri europene, deputatul Bogdan Țîmpău, a spus că această inițiativă va și sprijin politic. ”Am covingerea că această inițiativă va beneficia de sprijin politic mai ales că nu implică costuri suplimentare, ba din contră prevenția care este absolut necesară va duce la economii extrem de substanțiale în ceea ce privește costurile de sănătate”, a declarat deputatul Bogdan Țîmpău.

Leave a reply