România, locul 3 în topul celor mai atractive țări pentru investiții străine din ECE

România, locul 3 în topul celor mai atractive țări pentru investiții străine din ECE

România a depășit Ungaria în clasamentul celor mai atractive țări pentru investiții străine în Europa Centrală și de Est în 2014, situându-se pe locul al treilea în regiune, după Polonia și Cehia, conform raportului anual EY – European Attractiveness Survey.

Cu toate acestea, primele două clasate se află pe o tendință descrescătoare în 2014 față de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendință, România ar putea depăși Cehia în anul 2015, devenind a doua țară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE. De asemenea, anul trecut, România s-a menținut pe locul 10 în Europa în privința numărului locurilor de muncă nou create prin investițiile străine directe în 2013, care au generat 6.157 locuri de muncă, în scădere cu 13% față de anul anterior, când investițiile străine directe au generat 7.114 locuri de muncă. Pe primele locuri în acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franța, Polonia, Rusia și Serbia.

EY semnalează însă că Europa Centrală și de Est a scăzut în preferințele investitorilor în 2013, pe fondul unei creșteri economice lente și al condițiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai puține proiecte de investiții străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%.

Un semn deloc îmbucurător în regiune a fost scăderea motorului principal al investițiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de producție s-au menținut pe prima poziție în regiune cu 410 proiecte. În același timp, regiunea a înregistrat o creștere cu 55% a proiectelor de cercetare și dezvoltare, ceea ce marchează o creștere a valorii adăugate a proiectelor implementate. Investițiile străine directe (ISD) în Europa au atins cel mai înalt nivel anul trecut, conform European Attractiveness Survey. Raportul, ajuns la a 12-a ediție, combină o analiză a investițiilor străine în Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un eșantion de 800 de executivi de la nivel internațional privind perspectivele lor asupra evoluției investițiilor globale în următorii zece ani.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )