Home / Banat / Maria Didraga: ,,La nici 18 ani, la Buziaş, regretata Marioara Murărescu, mi-a înmânat trofeul emisiunii-concurs organizat de TVR”

Maria Didraga: ,,La nici 18 ani, la Buziaş, regretata Marioara Murărescu, mi-a înmânat trofeul emisiunii-concurs organizat de TVR”

MD1824 decembrie 1984, când toată lumea se pregătea la Eftimie Murgu (Rudăria) să întâmpine ,,Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos” veselia şi mai mare în familia Didraga, vine pe lume o fetiţă, şi-n semn de recunoştinţă, toţi au fost de acord: MARIA. Încă din vremea gimnaziului, Maria Didraga era prezentă la corurile şi toate activităţile cu tentă populară care se desfăşurau şi astfel Maria a fost remarcată şi încurajată de bunici, părinţi, cunoscuţi să cânte. Şi când Maria Didraga a hotărât să se apuce de cântat, cu adevărat a început. La nici 18 ani, Maria Didraga, reprezentanta Vaii Almajului, deci implicit zona Banatul de munte, apare intr-o emisiunea concurs la Buziaş ,, MOŞTENITORII”, unde realizatorul de televiziune Marioara Murărescu îi înmânează trofeul.

După apariţia pe micul ecran, Maria Didraga îşi începe cu adevărat ascensiunea, întăi Simion Ţeicu îi compune două piese, piese pe care debutanta 2002 cum a fost denumită la acea vreme le imprimă şi care apar pe compilaţia ,,Mărgăritarele Banatului” volumul 4. Începutul lui 2003, începe excelent pentru deja majora Maria Didraga care câştigă trofeul la Festivalul Interjudeţean ,,Felicia Fărcăşiu” de la Brad – Hunedoara. În vara lui 2003, Maria Didraga la doar 18 ani susţine două recitaluri de excepţie, ambele organizate de televiziunea naţională sub stricta supraveghere a regretatei Marioara Murărescu, primul la ,,Marea sărbătoare câmpenească de la Ţebea”, al doilea la ,,Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular” de la Mamaia. Ca sfârşitul de an să fie perfect, Maria imprimă trei colinde care apar pe albumul ,,Colindele românilor” volumul 2. În 2004, studenta ,,Universităţii de Vest din Timişoara” secţia ,,Pedagogie Muzicală”, Maria Didraga, susţine pentru al doilea an consecutiv recital la ,,Marea sărbătoare câmpenească de la Ţebea”, spectacol organizat de TVR şi prezentat de Marioara Murărescu. Tot în vara lui 2004, Maria Didraga susţine un recital la ,,Festivalul Românilor de Pretutindeni”, Callatis-Mangalia, organizat de TVR şi Florentina Satmari. Buna colaborare muzicală cu Simion Ţeicu, o duce pe Maria în studiou unde imprimă două piese pentru compilaţia ,,Mărgăritarele Banatului” volumul 5. Anul 2005, Maria Didraga şi-l petrece mai mult în studiou unde imprimă 12 piese pentru primul ei album ,,Eu mi-s mândra ta Mărie”, dar participă şi la Craiova la Festivalul ,,Maria Tănase”, spectacol organizat de TVR şi Elise Stan, unde Maria reuşeşte să intre în posesia ,,Premiului Juriului” reuşind efectiv să-i vrăjească pe aceştia cu vocea şi modestia. În 2006 colaborarea cu Simion Ţeicu continuă şi Maria Didraga imprimă două piese pentru compilaţia ,,Mărgăritarele Banatului” volumul 6, cântă în recital la ,,Festivalul Românilor de Pretutindeni” Callatis-Mangalia, organizat de TVR şi Florentina Satmari, an 2006 încununat cu trofeul emisiunii concurs ,,Mi-ss mândră-n sat” şi titlul MISS FOLCLOR 2006 realizat de Mihaela Rădulescu şi prezentat la Antena 1.

În 2007 Maria imprimă cinci colinde pentru compilaţia ,,Colindele românilor” volumul 3 şi participă în recital extraordinar la ,,Festivalul Românilor de Pretutindeni” şi obţine neoficial titlul de MISS FRUMOASA DIN CALLATIS, acordat de colegii de breaslă prezenţi la Callatis. Anul 2008, unul foarte bogat şi încărcat pentru Maria Didraga şi pentru omul Maria Didraga. Înregistrează 15 piese pentru al doilea album intitulat ,,Din Banatul meu cu flori”, susţine un nou recital pe scena de la Callatis-Mangalia la ,,Festivalul Românilor de Pretutindeni” şi din toamna lui 2008 devine profesor titular de pian la Liceul de Arte ,,Sabin Păuţa” din Reşiţa. În 2009, 2011 este prezentă la Callatis in recitaluri la ,,Festivalul Românilor de Pretutindeni”, iar în 2012 are dublă calitate, susţine recital dar şi prezentator al festivalului însoţită de Gelu Voicu. Este foarte des prezentă pe micile ecrane, des întâlnită la TVR1, TVR2, TVR3 – TVR Timişoara, Antena1, Naţional tv, Favorit, Hora, Etno, Banat tv, Vest tv, Antena1-Deva, Sud tv, prezentă în recitaluri la Festivalul ,,Maria Tănase”, Festivalul ,,Maria Lătăreţu”, Festivalul ,,Ana Munteanu”. La finele lui 2013 Maria Didraga iese pe piaţa muzicală cu 13 noi piese într-un album intitulat ,,Mulţumesc Banatului”. Textele şi liniile melodice ale pieselor Mariei Didraga au purtat semnatura Simion Ţeicu. Din 2014, piesele poartă semnătura Maria Didraga. Din păcate Simion Ţeicu nu-i mai permite Mariei Didraga să-i interpreteze piesele şi astfel de pe youtube au dispărut multe din interpretările de excepţie marcă înregistrată MARIA DIDRAGA. ,,Curănd youtube v-a rămâne gol, dacă toţi granzii îşi retrag piesele” glumea un mucalit pe facebook. Maria Didraga are un proiect impresionant, pe care l-am discutat şi pe care o să-l prezentăm la un moment dat aici la noi la Stirile din Banat. Am discutat cu Maria despre costumele ei populare. Când am deschis subiectul, faţa Mariei s-a luminat brusc şi-a început să-mi povestească despre măndria cu care poartă cele 30 costumele populare complete şi în plus, multe alte ,,cotrinţe de schimb”de pe Valea Almajului, costume moştenite în parte de la bunica din Rudăria, unele vechi de peste 80 de ani, dar şi despre cele primite de la persoane din sat. Are ca orice interpret de muzică populară bănăţeană care se respectă şi costume din zona Banatului de pustă. Pentru fiecare în parte Maria Didraga are povestea lui. Cu siguranţă o să mai stăm de vorbă cu Maria Didraga şi-o să aflăm adevărul despre dispariţia pieselor de pe yuotube, dar şi despre multe altele. Mulţumiri Maria Didraga şi succes !

Foto: arhiva personală a interpretei
Dan-Alioşa Ulici

About dan aliosa

Check Also

Cupa Golden Kids la handbal fete junioare III – ediție aniversară

Data de 11.01.2022 marchează ziua în care Asociația Club Sportiv Golden Kids Bocșa aniversează 5 …

One comment

Lasă un răspuns