,,Reindustrializarea României în context european,,
,,Comisia Europeană a anunţat faptul că se doreşte reluarea industrializării europene pe patru mari piloni: investiţii în inovaţie, condiţii mai bune pe piaţă, acces la capital,şi crearea de abilităţi/îndemânări,, se arată în declarația politică intitulată „Reindustrializarea României în context european” susținută de Senatorului Alexandru CORDOŞ, Vicelider Grup PSD.
Politica industrială, inclusă în strategia de la Lisabona şi în iniţiativa Europa 2020, stabileşte şi direcţiile de acţiune prioritare şi anume, tehnologiile „curate” de producţie, construcţiile sustenabile, vehicule curate şi eficiente şi investiţii inteligente în energie. Şi în alte declaraţii anterioare având ca subiect industria românească am susţinut necesitatea reluării dezvoltării industriale a României pe o structura mai competitivă, bazată pe tehnologie şi mai puţin energofagă. Începutul anului 2014 a transmis semnalele pozitive din industrie ceea ce duce la concluzia că şi în acest an putem să ne aşteptam la o creştere economică semnificativă. Mai mult, România continuă să exporte din ce în ce mai mult iar investiţiile straine directe au totalizat in primele doua luni ale anului 282 milioane euro, cu 35,6% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului 2013.
Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică în primele două luni din acest an, producţia industrială s-a majorat cu 9,4% comparativ cu cea din perioada similară a anului trecut, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (cu 10,7%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 3,9%).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 10,4%), în industria bunurilor de capital (cu 6%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 2,8%).
Anul trecut Guvernul a acordat 215 milioane euro ajutoare de stat pentru industrie iar anul acesta 120 milioane euro vor fi acordate ca ajutoare pentru consolidarea producţiei industriale. A fost deblocat Programul Creşterea Competitivităţii Economice, un instrument util în finanţarea dezvoltării sectorului industrial competitiv.
În prezent România are 15 poli de dezvoltare urbană, 8 poli de creştere, 50 de parcuri industriale şi tehnologice, 40 poli de competitivitate şi clustere în IT şi comunicaţii, auto, electronica, energie regenerabila, textile, electrotehnica, turism, industrie alimentară, mobila, aviaţie, industrii creative, sisteme de automatizări.
Stimaţi colegi senatori, deşi direcţiile de acţiune şi informaţiile economice confirmă faptul că România se aliniază la trendul european în ceea ce priveşte reindustrializarea, mai avem multe de făcut. Va trebui elaborată o Strategie de Reindustrializarea a României care să fie inclusă în Planul Naţional de Investiţii Strategice şi Creare de Locuri de Muncă. De asemenea va trebui să susţinem crearea Consiliului de Programare Economică Orientativă, un element esenţial în operaţionalizarea strategiei naţionale de reindustrializare, având ca model ţările dezvoltate. Acesta va întocmi o strategie de dezvoltare sectorială, pe baza analizelor efectuate de institutele de cercetare din domeniu, cu privire la avantajele competitive de care dispune economia românească.
România poate deveni „hub tehnologic şi industrial” în regiune până în 2016 dacă prin pârghiile de care dispune, guvernul va antrena agenţii economici privaţi, prin parteneriatul public-privat să participe la acest nou model de dezvoltare şi va continua investiţiile care vor antrena economia. De asemenea trebuie acordate garanţii de stat şi facilităţi fiscale pentru investiţii în infrastructură, cercetare dezvoltare, capital uman, energie regenerabilă, IT, agricultură ecologică şi alte domenii de vârf.