Prima Pagina / Banat / Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății

sanatateCombaterea noilor maladii cu transmitere vectorială, de tipul malariei, a bolilor ce reapar şi a ameninţării potenţiale pe care o reprezintă alte maladii, în condiţiile mobilităţii sporite a populaţiei şi a creşterii schimburilor comerciale va fi  principala temă dezbătută, în acest an,  de Ziua Mondială a Sănătăţii.  Marcată în fiecare an, în data de 7 aprilie, Ziua Sănătății va fi sărbătorită și în județul Caraș-Severin, prin distribuirea de pliante cu sfaturi medicale şi printr-o expoziţie de cărţi tematice.  Acţiunile se desfăşoară de la ora 14, la filiala bibliotecii din Lunca Bârzavei, str. Ţarcului, nr.1, municipiul Reșița, unde sunt invitaţi să participe cititori interesaţi de domeniul sănătăţii.

În anul 1948, s-a desfăşurat, sub egida ONU, prima reuniune internaţională la nivel global consacrată sănătăţii, momentul de constituire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu acest prilej s-a decis ca ziua de 7 aprilie să fie sărbătorită, în fiecare an, drept ‘Ziua Mondială a Sănătăţii’. Pentru prima dată acest moment a fost marcat în 1950, România aflându-se printre primele ţări care au pus în practică recomandarea ONU.
Potrivit unui comunicat de presă al INS, reţeaua unităţilor sanitare a înregistrat, în anul 2012, modificări importante. Astfel, a crescut cu 9 numărul spitalelor, cu 3 numărul ambulatoriilor integrate spitalelor, cu 5 cel al ambulatoriilor de specialitate, cu 260 numărul cabinetelor medicale independente de specialitate, cu 291 numărul cabinetelor stomatologice independente, cu 163 numărul farmaciilor, punctelor de lucru ale farmaciilor şi drogheriilor. Totodată, numărul centrelor de sănătate mintală s-a diminuat cu două unităţi, cel al cabinetelor independente de medicină de familie cu 60 de unităţi, iar cel a depozitelor farmaceutice cu 15 unităţi.

Reţeaua sanitară din sectorul privat a continuat să se dezvolte. Astfel, numărul spitalelor a ajuns la 109, înregistrându-se o creştere cu 12 unităţi faţă de anul anterior. spitale nou înregistrate sunt în judeţele: Iaşi, Constanţa, Prahova, Bihor, Bacău, Ilfov, Arad şi Municipiul Bucureşti. Reţeaua privată a crescut cu un număr de 166 cabinete independente de medicină de familie, cu 425 cabinete stomatologice independente şi cu 346 cabinete medicale independente de specialitate. În anul 2012 au funcţionat 271 policlinici (cu 23 mai multe decât în 2011), 1305 laboratoare medicale (cu 33 mai multe decât în 2011) şi 1971 laboratoare de tehnică dentară (cu 72 mai multe decât în anul precedent).AGERPRES

About editor editor

Lasă un răspuns