Dirijorul şi profesorul universitar Ion Românu a fost omagiat, ieri, la Reşiţa, ocazie cu care a fost dezvelit şi sfinţit şi bustul său de bronz, sculptură care se află în faţa Palatului Cultural din municipiu.
Ion Românu a fost dirijor, profesor universitar, fondator al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi întemeietor al corului Uzinelor din Reşiţa şi al corului Filarmonicii Banatului din Timişoara.
‘Mă bucur că la acest moment sunt prezenţi şi doi dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai şcolii pe care Ion Românu a fondat-o, maeştrii Iliodor Nicoară şi Sabin Păuţa. Maestrul Nicoară a fost cel care a venit cu această iniţiativă, domnia sa mi-a propus să facem acest bust, iar Consiliul Judeţean a susţinut această iniţiativă. Ne propunem să continuăm cinstirea memoriei personalităţilor din Caraş-Severin, dar iată că acum reuşim să facem acest lucru pentru prima dată în cazul marelui Ion Românu, un om, o personalitate. Suntem aici pentru a inaugura, a sfinţi acest bust al unuia dintre cei mai mari intelectuali pe care Banatul şi România i-a avut vreodată’, a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Prin realizarea bustului, se aduce un omagiu şi cinstire unui om care a marcat cultura Banatului, dar şi cultura naţională. Dirijorul Ion Românu a condus, timp de 22 de ani, Filarmonica Banatul din Timişoara. La evenimentul organizat pentru dezvelirea şi sfinţirea bustului lui Ion Românu au participat şi profesorul Iliodor Nicoară, dar şi fiica cea mică a marelui muzician, Doina Românu. Bustul de bronz al lui Ion Românu a fost realizat de către sculptorul timişorean Aurel Gheorghe Ardeleanu, prin contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a Primăriei Rusca Montană şi a unei societăţi comerciale din Reşiţa.
Ion Românu s-a născut la data de 7 aprilie 1918, la Soceni, în judeţul Caraş-Severin, şi a trecut la cele veşnice în anul 1980. Este considerat printre ultimii reprezentanţi din marea pleiadă de dirijori de cor ai Banatului secolului al XX-lea. A activat la Reşiţa, susţinând concerte în sălile Casei Muncitoreşti, Casei de Cultură a Sindicatelor, Palatului Cultural, dar şi în multe localităţi din ţară, până în anul 1955. AGERPRES