Arhivă

„Zilele Jandarmeriei Române”

jandarmiJoi 3 aprilie

164 de ani se împlinesc, astăzi, de la întemeierea Jandarmeriei Române. Cu acest prilej la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraș-Severin au loc o serie de manifestări pentru a celebra evenimentul. Zilele trecute au fost organizate întreceri sportive, iar astăzi jandarmii cărășeni vor fi premiați cu ordine de avansare în grad înainte de termen, vor avea loc mici acțiuni de intervenție demonstrative dar și un ceremonial militar. Acțiunile de astăzi vor debuta, de la ora 11.00, cu Ziua Porţilor Deschise, unde sunt așteptate oficialități, şefi de instituţii, dar şi toți cei interesați de această meserie.

La 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica aprobă, la propunerea Divanului Obștesc – ,,Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în corp de jandarmi,,. Este actul de înființare a instituției ,,oamenilor de arme,,, iar data de 3 aprilie este statuată ca fiind Ziua Jandarmeriei Române

În prezent, Jandarmeria Română „este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la: apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

 

Miercuri 2 aprilie

O serie de manifestări sunt organizate, în aceste zile și în județul Caraș Severin, cu prilejul sărbătoririi ,,Zilei Jandarmerie Române,,

Prima serie de activități a debutat cu Cupa Jandarmeriei la mini-fotbal, care s-a desfăşurat pe terenul sintetic din incinta arenei sportive „Mircea Chivu“  din Valea Domanului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reşiţa, unde şase echipe, formate din jandarmi din cadrul subunităţilor operative s-au întrecut pentru câștigarea trofeului.

Astăzi jandarmii cărăşeni se vor întrece la tenis de masă şi şah, cei mai buni fiind premiați în cadrul ceremoniei militare care se va desfășura mâine 3 Aprilie cu ocazia zilei Jandarmeriei Române,  la care vor participa diferite oficialități şi invitați. Toate activitățile sportive desfășurate în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Caraş-Severin au avut ca partener Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret Caraș-Severin.           

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts