a2După zilele lui decembrie 1989, soarta face ca o tânără mehedinţeancă să ajungă în Banat la Timişoara şi să-l întâlnească pe cel cu care avea să se căsătorească în scurt timp. Şi-n scurt timp, pe 16 ianuarie 1994 să vină pe lume Adina. Bunica mamei Adinei, culegătoare de folclor din zona Oprişor de Mehedinţi, bunicul din Banat, taragotist, tatăl acordeonist, multe rude din partea mamei ei mici interpreţi de muzică populară şi-atunci e lesne de ce Adina are muzica în sânge. Sigur că la început n-a fost muzica populară, ca orice tânăr, Adina a cochetat cu altceva. La serbările şcolare Adina a cântat în formaţiile corale ale şcolilor unde a învăţat. A fost cu aceste formaţiuni in diverse locuri din ţară de unde a plecat mai mereu câştigătoare. Vacanţele de vară petrecute la Oprişor în nordul Mehedinţiului, au apropiat-o pe Adina de muzica oltenească interpretată de doamna Angelica Stoican. S-a apucat singură de muzică, întâi fredonând melodiile Angelicăi Stoican, apoi ale Niculinei Stoican, modele în muzică de care Adina este efectiv fascinată. Sunt adevăraţi idoli în muzică pentru Adina. Iniţial a încercat să cânte muzică uşoară, dar dragostea ce-o purta în suflet cântului popular n-a lăsat-o să apuce alte direcţii. Deşi mulţi o sfătuiau să urmeze şcoli de profil, Adina nici n-a vrut să audă asta. Până când a ,,obosit” auzind cunoscuţii care-o îndemnau ,,mergi şi fă un canto, încearcă…”. Soarta face ca într-o zi să treacă pe lângă Centrul de Cultură timişorean, şi-a făcut curaj şi-a intrat… Ultima zi de înscrieri… n-a stat deloc pe gânduri şi s-a înscris.

a3Norocul i-a surâs: clasa doamnei profesoare ANA PACATIUŞ, ,,Doamne câte datorez acestei mari doamne a muzicii, dânsa m-a educat din punct de vedere muzical, doamna profesoara Ana Pacatiuş mi-a dat cei 4 ani de muzică, doamnei profesoare îi sunt veşnic datoare” imi povesteşte plină de emoţie Adina. ,,Sunt o bănăţeancă sadea dar am decis să reprezint în concursuri şi-n diferite spectacole Mehedinţiul. Nu a fost o alegere foarte bună din partea mea, pentru că mă simt uneori nedreptăţită, nu ştiu, parcă sunt privită altfel că-s născută în Banat şi reprezint o altă zonă. Dar nu-i nimic rău că, copilăria mi-a fost vegheată de frumoşii munţi de nord ai Mehedinţiului”. De când s-a apucat serios de cântat sub îndrumarea doamnei Ana Pacatiuş, Adina Oţa a participat la toate spectacolele organizate de Centrul de Cultura si Artă din Timişoara dar şi la diferite concursuri. La fiecare participare Adina spune că a câştigat. Recunosc că am fost oarecum surprins când am auzit-o: ,,Am câştigat la fiecare concurs la care am participat, ori prieteni adevăraţi, ori am acumulat experienţă, chiar şi câte un premiu” imi spune cu entuziasm Adina. ,,Zona pe care am reprezentat-o si pe care o voi reprezenta mereu oriunde, fie spectacol, fie concurs sau eveniment, este Mehedinţiul, mai exact nordul Mehedinţiului. Deşi nu m-am născut la munte, copilăria mea a fost vegheată de frumuseţea munţilor din Mehedinti, primi pasi acolo i-am făcut şi cred eu că tot acolo mi-a ramas gândul şi inima. Iubesc toate zonele ţării, avem o ţara cum nu e alta pe lume mai frumoasă şi pură, dar munţii mei din Mehedinţi sunt ca nişte îngeri pământeni, pe care Dumnezeu i-a trimis şi i-a lăsat să vegheze asupra noastră a muntenilor”.

a4Adina nu are prea multe costume populare tradiţionale, dar e mândră nevoie mare cu cele pe care le are în garderobă: ,,Costume nu am multe, dar sunt autentice. Le-am primit de la oamenii din sat, atunci când m-am apucat de cântat, de la prieteni, de la neamuri, si sunt tare mândră că unele sunt foarte vechi de aproape 100 de ani. Urmăresc ca, pe viitor, să-mi adaug în garderoba personală mai multe costume frumoase şi doar autentice din satele de la munte. Consider că noi cei care ne dorim cu adevărat astfel de costume, cu siguranţă că putem transmite mai departe la alte generaţii aceste costume populare tradiţionale româneşti. Sunt foarte mândră atunci când mă privesc în oglindă şi văd acolo o ţărancă tradiţională românească din zona Mehedinţiului. Ştiu sigur că toţi ceilalţi colegi ai mei din toate celelalte zone ale ţării simt la fel. Asta ne leagă şi ne face să fim mai mult decât ca fraţii”. De ceva vreme, Adina Oţa cântă alături de Ansamblul ,,Doina Gorjului” dirijată de maestrul Aurel Blondea, maestru care-şi lasă amprentă şi pe piesele care v-or apărea curând pe piaţă. Unele piese poarta semnătura personală Adina Oţa la texte. Îmi povesteşte destul de emoţionată despre apariţiile pe scenă în diferite spectacole lângă mari personalităţi ai muzicii populare precum Ana Pacatiuş, Nicu Novac, Carmen Popovici Dumbravă, Niculina Stoican. Motto-ul după care se ghidează în viaţă este: ,, La umbra vechilor stejari , lăstarii cresc mai greu”, astfel că incearcă să işi creeze o personalitate ca interpret şi să convingă publicul că şi cei tineri pot fi la fel de talentaţi. Apariţiile din spectacole alături de Ansamblul Doina Gorjului, au propulsat-o pe Adina către diferite posturi de televiziune, apărând astfel la TVT89, TVR3-Tvr Timişoara, Favorit, NaşulTV dar şi în diferite spectacole peste graniţele ţării, cu precădere Serbia unde are deja acontat pentru 15 August anul acesta un spectacol la ruga sârbească de Sfânta Maria. ,,Sper ca Bunul Dumnezeu să mă ajute să le arăt oamenilor talentul meu, iar aceştia să mă primească în sufletul lor cu drag”, a încheiat Adina Oţa. Mult succes Adina Oţa !

Dan-Alioşa Ulici

Leave a reply