Arad: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită cu calm la Arad
Aproximativ 300 de persoane au luat parte sâmbătă la manifestările organizate de către UDMR Arad în Parcul Reconcilierii, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la declanşarea Revoluţiei de la 1848 din Ungaria, considerată ca Zi a maghiarilor de pretutindeni.
Între oficialităţile prezente la manifestări s-au regăsit subprefectul Radu Stoian; primarul Aradului, Gheorghe Falcă; Takacs Peter, consul al Ungariei la Cluj; Andras Kiraly, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale.
În premieră, în cadrul manifestărilor comemorative desfăşurate la Arad, în Parcul Reconcilierii a fost organizată o expoziţie în cadrul căreia au fost prezentate tradiţii ale comunităţi maghiare din judeţul Arad, în standuri putând fi văzute ţesături, diferite publicaţii, dar şi palincă şi turtă dulce.
Tot în premieră, în cadrul manifestărilor din acest an, organizatorii au pregătit şi un program artistic care a inclus o paradă a portului popular al maghiarilor din judeţul Arad, cântece şi dansuri populare.
Mesajul premierului Victor Ponta a fost transmis de subprefectul Radu Stoian, în vreme ce mesajul premierului ungar Viktor Orban a fost transmis de consulul Peter Takacs.
‘Să fii maghiar înseamnă să fii curajos. Să fim astfel curajoşi, aşa cum au fost eroii Revoluţiei de la 1848’, s-a spus între altele în mesajul premierului ungar. De asemenea, prin intermediul acestui mesaj, Orban le-a transmis conaţionalilor săi invitaţia de a participa în număr cât mai mare la alegerile parlamentare din 6 aprilie.
De asemenea, primarul Gheorghe Falcă a transmis urările sale şi ale arădenilor comunităţii maghiare din municipiul şi judeţul Arad.
La rândul său, Levente Bognar, preşedintele UDMR Arad, a rostit un discurs pe teme istorice evocând semnificaţia zilei de 15 martie pentru maghiarii de pretutindeni.
Manifestările din Parcul Reconcilierii s-au încheiat cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Libertăţii, respectiv la Arcul de Triumf dedicat Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române.
În Parcul Reconcilierii s-a aflat şi un grup de reprezentanţi ai ‘Noii Drepte’, care purtau panglici şi drapele tricolore, însă nu au perturbat desfăşurarea manifestărilor comemorative,
‘Manifestările comemorative din acest an s-au desfăşurat în spiritul celor cu care ne-am obişnuit în ultimii ani de când, aici în România am constatat că modul de abordare a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni s-a schimbat simţitor, iar Statuia Libertăţii şi acest Parc al Reconcilierii inaugurat în 2005, dau o notă aparte comemorării Revoluţiilor de la 1848, atât pentru comunitatea românească, cât şi pentru cea maghiară’, a spus între altele Levente Bognar, la finalul manifestărilor comemorative. AGERPRES