Home / Banat / Maria Aghescu duce ,,Bârzava” mai departe

Maria Aghescu duce ,,Bârzava” mai departe

Picture 169Dacă ceva merge foarte bine in orasul reşedinţă de judeţ, Reşiţa, acest ceva e ,,Bârzava”. Desigur că e vorba de ansamblul de dansuri populare ,,Bârzava”. Mai toate evenimentele artistice au ca piesă de rezistenţă dansatorii de la ,,Bârzava” , fie că e vorba zilele oraşului, fie că-i vorba de orice alt eveniment cu implicarea Primăriei Reşiţa, sau organizat de aceasta, vedem la treabă dansatorii. Şi-atunci luând-o pe firul firesc, ajungem la o doamnă simpatică, inimoasă dar ,,vai ce drastică-i doamna dacă nu jucăm aşa cum trebuie”, imi spunea una dintre fetele dansatoare, Maria Aghescu. Sigur că toată lumea are parte de momentele plăcute ochiului, de dansatorii care ne încântă cu dansuri din Banatul de munte, dar şi dansuri din alte zone ale ţarii, chiar şi dansuri din zona Banatului sârbesc. Sigur că multă lume nu ştie că de fapt în spatele acestor frumoase dansuri populare româneşti, e multă, foarte multă muncă. Despre dansatorii mari de la ,,Bârzava” o să vorbim în viitorul apropiat, azi însă, vreau să scriu despre viitor, despre viitorul celor de la ,,Bârzava” . Trecând pe lângă Cinematograful Dacia, in holul acestuia am auzit un saxofon şi din curiozitate mi-am bagat capul pe uşa de la intrare…
,,Un doi tre,un doi trei, un doi, un doi trei…” şi-am văzut-o pe doamna Aghescu lângă nişte copii, nu cred ca aveau mai mult de 4 sau 5 anişori.
N-am vrut să o deranjez pe doamnă şi nici pe cei care dansau, dar dacă tot le-a dat doamna ,,doua minute pentru o gură de apă”…
dansuri populare barzava,,Ei sunt viitorul celor de la Ansamblul Bârzava. Cei mari au fost la Revelionul Sârbesc, deci au început treaba mai devreme decât ne-am programat. Cu cei mici îi dăm bataie că trebuie să fim pregătiţi întotdeauna”, mi-a spus plină de entuziasm şi satisfacţie doamna Maria Aghescu.
Parinţi, bunici sau alţi însoţitori ai copiilor stăteau cu gurile căscate, plini de entuziasm la tot ceea ce se întâmpla. Aproximativ 35 de copii, fete şi băieţi, cu vârste între 4 şi 14 dansau de mama focului, în acordurile saxofonului. N-am vrut să deranjez şi m-am retras discret, nu înainte de-a o întreba pe doamna Aghescu dacă au fost aruncaţi în faţa copiii. ,,De ziua naţională a României, o parte din micuţi, da au intrat în pită, şi-au făcut-o cu succes, dovadă stând ropotele de aplauze pe care le-au primit copiii în centrul civic”.
Viitorul e asigurat, ,,Bârzava” merge mai departe…

Dan-Alioşa Ulici

 

 

About dan aliosa

Check Also

Ne pregătim să trecem la ora de iarnă! Dormim mai mult sau mai puţin?

Trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. În consecinţă, …

One comment

Lasă un răspuns