Arhivă

Primarii din Brebu, Armeniș, Grădinari și Forotic trimiși în judecată de DNA

ANCULIA1Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în patru dosare separate, a lui Romică Pavel Anculia, fost director al APIA Caraş – Severin pentru complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, precum şi a lui Tudor Ioan Jurj, administrator la Sc ‘Rox Impresa’ SRL Lugoj, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Alături de cei doi, au mai fost trimişi în judecată, în câte un dosar din cele patru, şi: Ioan Vetreş, primar al comunei Armeniş, Ion Stoia, primar al comunei Forotic, Viorel Mitea Roşca, primar al comunei Brebu, Ion Ţicheriu, viceprimar al comunei Brebu, Ioan Marta, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Brebu, Ion Moşoarcă, primar al comunei Grădinari, toţi din judeţul Caraş – Severin. Procurorii au reţinut că, în 2011, inculpatul Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu inculpatul Jurj, care deţine şi controlează mai multe societăţi comerciale).
„Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, sumele de bani virate de către APIA fiind împărţite între cei doi inculpaţi menţionaţi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş – Severin. Contractele prin care erau alocaţi banii erau acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeaşi persoană (Jurj Tudor Ioan)“, precizează DNA. Sursa citată subliniază că edilii s-au angajat să încheie, în numele primăriilor pe care le reprezentau, contracte de prestări servicii cu firme controlate de inculpatul Jurj, contracte ce vizau efectuarea de lucrări de întreţinere a pajiştilor comunale.
Potrivit celor convenite, lucrările nu erau executate deloc sau erau efectuate numai în mică măsură, iar banii ce rămâneau nefolosiţi se împărţeau între inculpaţi, în condiţiile în care, scriptic, lucrările apăreau ca fiind decontate. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost constituit ca urmare a disjungerii din cauza în care inculpaţii Anculia şi Jurj au fost trimişi în judecată în cursul anului 2012.
Cât îi privește pe primari, DNA a trimis în judecată pe:
Vetreș Ioan, primar al comunei Armeniş,jud. Caraş-Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni
Stoia Ion, primar al comunei Forotic, jud.Caraş – Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (16 acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni
Roşca Viorel Mitea, primar al comunei Brebu jud.Caraş – Severin, Ţicheriu Ion, viceprimar al comunei, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni
Marta Ioan, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Brebu, în sarcina căruia s-au reținut infracţiunile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (cinci acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni
Moşoarcă Ion, primar al comunei Grădinari, jud. Caraş – Severin în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (şapte acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracţionale şi a contribuţiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii infracţionale după cum urmează:
Contracte atribuite pentru lucrări pe raza comunei Brebu: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan au beneficiat fiecare de câte 31.061 lei, iar Roşca Viorel Mitea, Ţicheriu Ion şi Marta Ioan au împărţit suma de 20.000 lei.
Contracte atribuite pentru lucrări pe raza comunei Armeniş: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan şi Vetreş Ioan au beneficiat fiecare de câte 20.698 lei.
Contracte atribuite pentru lucrări pe raza comunei Forotic: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan şi Stoia Ion au beneficiat fiecare de câte 20.000 lei.
Contracte atribuite pentru lucrări pe raza comunei Grădinari: Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan au beneficiat fiecare de câte 18.000 lei şi Moşoarcă Ion de 15.000 lei.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. Acest dosar a fost constituit ca urmare a disjungerii din cauza în care Anculia Romică Pavel şi Jurj Tudor Ioan au fost trimişi în judecată în cursul anului trecut. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Arad, instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara să judece prezenta cauză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts