patricia arbitru fotbalPatricia Simona Şamşudean alias ,,Didi” şi asta pentru că-i pur şi simplu fascinată de Didier Drogba incă de pe vremea în care la Le Mans în liga a doua franceză evolua Didier Drogba şi de atunci fotbalul a prins altă culoare.
Născută pe 13 Iulie 1989 la Târgu Mureş, Patricia urmează Colegiul Economic Transilvania şi ca oricare copil isi îndreaptă privirea către un sport înscriindu-se la C.S.S. Tâtgu Mureş secţia volei. Cochetează cu atletismul dar şi cu fittnesul şi cum astea se leagă, la finele anului 2005, pe când era încă liceancă, vede pe un afiş ,, Cursuri pentru arbitri” şi nu ezită.
1463013_501715676603195_1705836597_nAstfel se înscrie la cursuri şi devine arbitru. Un mic vis împlinit ! În 2006 obţine categoria II-a şi debutează la un joc de juniori. Simpatizantă a londonezilor de la Chelsea încă de pe atunci, la intrarea echipelor pe gazon constată că una dintre echipe avea echipamentul ca al londonezilor de pe ,,Stamford Bridge”, iar atacantul cu numărul 15 a lui Didier, îl purta un jucător de culoare. ,,Ţin minte foarte bine că am mers să verific plasa porţii şi încă aveam pielea zbârlită, şi mă gandeam că ăsta e un semn”. De la 14 ani cochetează cu modelingul, găsind în el oportunitatea de a-şi câştiga proprii bani, dar nu considera că işi dorea să facă asta cu ardoare. O bună bucată de vreme, modelingul şi forbalul au făcut casă bună, au mers mână în mână pănă când s-au intersectat la o prezentare şi-a ales: ghetele de fotbal au prioritate. ,,Deşi tocurile mă fac să mă simt femeie, crampoanele mă fac să simt că trăiesc”. Începând cu 2009, Patricia obţine categoria I şi tot în 2009 promovează în liga a patra.
Patricia Simona ŞamşudeanStudentă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, specializare Jurnalism, la Timişoara, Patricia face parte din lotul LIGA a IV-a CJA Timiş, specializare arbitru asistent. Are 178 cm si 58 kg, ceea ce-o ajută, pentru că în 2013 e considerată unul dintre cei mai buni asistenţi din vest, şi spune cu mândrie că 8,3 e cea mai mică notă iar 8,5 cea mai mare. Întrebată de ce-a ales Timişul, ,,E o competiţie mai puternică decât cea din Târgu Mureş”. Am intrebat-o pe Patricia despre cel mai important meci al carierei de până acum: ,, Cel mai important ca şi încărcătură emoţională, un meci caritabil de pe ,,Dan Păltinişanu” dintre Gloriile Politehnicii din Timişoara şi ,,Generaţia de aur”. Ca importanţă profesională, meciul dintre Muncitorul Reşiţa şi AFCM Reşiţa, primul derby local al orgoliilor”. Emoţionat să-i ai colegi pe Ion Crăciunescu si pe Andrada Alomon şi să-i arbitrezi pe Hagi, Stelea & Company… ,,personalitaţi pe care nu-mi imaginam vreodată să le întâlnesc, nicidecum să-i arbitrez”. La derbyul local dintre Muncitorul si Gloria, un meci al orgoliilor, Patricia a obţinut 8,5 de la observatorul partidei, şi asta pentru că numărul fazelor şi dificultatea acestora nu au permis Patriciei sa meargă către 10… deşi ea şi-ar fi dorit asta.
În momentul în care intră pe dreptunghiul verde, ,,n-am mamă, n-am tată, sunt eu, colegii mei si partenerii de întrecere”. În scurta activitate ca arbitru asistent, Patricia se poate lăuda cu peste 300 jocuri.
Nu agreează persoanele fără caracter şi pe aceia care nu cunosc semnificaţia cuvântului RESPECT !
Pe langă fotbal, Patricia merge la meciurile de handbal, de baschet, merge des la aerobic, face mult jogging şi… KICKBOX… ,, Nu se ştie niciodată când am nevoie, sau colegii mei pe teren” spune râzând Patricia.
Este foarte pasionată de cărţile cu tematică sportivă dar şi cele de psihologie. Adoră plimbarile pe malurile Begăi vara şi să-şi viziteze sora în Germania.
Am întrebat-o pe tânara asistentă despre momente amuzante din carieră, şi-a inceput să râdă copios. ,, La un meci din campionatul sătesc Timiş, antrenorul gazdelor, după fluierul de final, a venit la mine şi m-a cerut de soţie, aducând argumente serioase, precum are vaci,cai, căruţă…”
,, Pentru 2014, imi doresc să acumulez mai multă experienţă, să solidific toate cunoştinţele de până acum şi să fac următorul pas, adică sa promovez in Liga a II-a şi de ce nu, să promovez să-mi iau ecuson FIFA”.
Mult succes Patricia Simona Şamşudean !

Dan-Alioşa Ulici

Leave a reply