Îndulciți răcelile cu miere și scăpați de cele mai neplăcute simptome ale iernii
Sezonul rece își face tot mai simțită prezența în viața noastră și este doar începutul, pentru că, ne așteaptă zile reci, umede, mohorâte și, de parcă toate acestea n-ar fi suficient, ne mai năpădesc și virozele și ne dau de furcă: nasul înfundat, tusea, ochii înroșiți și chiar febra; toate simptome ale ”colecției de iarnă”.
Avem însă la îndemână tratamente naturiste care ne pun pe picioare și, a căror efect, se manifestă pe o perioadă îndelungată datorită proprietăților terapeutice și a beneficiilor nutriționale.
În categoria ”medicamente din farmacia naturii” se numără și mierea de albine despre a cărei proprietăți tămăduitoare știm cu toții, mai mult sau mai puțin.
Mierea de albine este utilizată încă din antichitate iar proprietățile ei terapeutice, deloc de neglijat, au fost apreciate și folosite în istoria omenirii. Mierea este un aliment și totodată un medicament dulce și parfumat, mult mai sănătos decât zahărul, cu condiția să nu fie supusă unor temperaturi înalte deoarece devine toxică.
Specialiștii susțin că mierea de albine conține peste 400 de substanțe organice care îi conferă o valoare terapeutică uriașă. Pe lângă zaharuri naturale (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai conține o serie de vitamine, minerale și enzime atât de necesare corpului uman.
Printre vitaminele pe care acest aliment-medicament le conține se numără cele din complexul B dar și vitaminele C, A, D si K. De asemenea, mineralele prezente în miere sunt foarte numeroase, variind în funcție de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adaugă cantități extrem de mici de seleniu, crom si iod. Substanțele pe care le conține sunt ușor de asimilat de către organism, care primește prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci și minerale, vitamine și enzime. Apoi, mierea este un puternic antiinfecțios natural, care acționează asupra principalelor sisteme și aparate din organism, de la tubul digestiv și căile respiratorii până la nivelul pielii și al mucoaselor. Mierea este utilă în menținerea echilibrului endocrin, ajutând la reglarea activității principalelor glande din corp producătoare de hormoni.
Această ”minune dulce” este si un puternic stimulent al digestiei și al metabolismului, favorizează tranzitul intestinal, ajutând la eliminarea toxinelor din organism.
Mierea de albine, fără zahăr adăugat sau conservanți, reprezintă o soluţie concentrată de zahăr invertit natural, în care se mai regăsesc o serie de substanţe deosebit de benefice sănătăţii omului.
Cercetările efectuate dealungul timpului au scos la iveală efectul bactericid şi bacteriostatic pe care îl are mierea, având, așadar, acţiune antibiotică a mierii.
Specialiștii au constatat că mierea stimulează rinichiul, având și un efect antiseptic asupra aparatului urinar.
Mierea conţine glucoză (necesară activităţii muşchiului cardiac), potasiu şi o substanţă care contribuie la scăderea tensiunii arteriale; ameliorează circulaţia coronariană şi creşte nivelul hemoglobinei.
Aplicată extern mierea contribuie la cicatrizarea rănilor și ulcerațiilor.
Dar, pe lângă proprietăţile terapeutice mierea prezintă şi avantaje alimentare, fiind un îndulcitor natural si sănătos.
Conferă energie și este recomandat să se folosească dimineața.
Medicii precizează ca mierea să nu se administreze în caz de diabet sau de obezitate, deoarece creşte brusc glicemia.